ETC2010-486De Nederlandse squashvrouwen zijn in het Franse Aix en Provence voor het eerst Europees Kampioen voor landenteams geworden. In het hol van de leeuw versloegen de Oranjedames zaterdag gastland Frankrijk met 2-1.

Kopvrouw Vanessa Atkinson zette haar team op het juiste spoor door in de openingspartij Camille Serme te verslaan. De 34-jarige Atkinson verloor nog wel de eerste game tegen de mondiale nummer tien, maar had in het vervolg van de partij geen problemen om de jonge Française de baas te blijven: 9-11, 11-7, 11-3, 11-5. Hiermee nam de voormalig wereldkampioene, tegenwoordig dertiende op de wereldranglijst, revanche voor de nederlaag die ze twee dagen geleden leed tegen Serme in de groepsfase.


Annelize Naudé kwam in het tweede duel dichtbij de overwinning voor Nederland. De 33-jarige Amsterdamse kwam met 2-1 voor in games, maar in het zicht van de haven moest ze toch het antwoord schuldig blijven op het spel van de hoger aangeslagen Isabelle Stoehr. Het werd na ruim een uur 11-9, 9-11, 11-9, 8-11, 8-11.

De druk kwam hierdoor te liggen op Orla Noom, de 24-jarige speelster uit Hoofddorp. De mondiale nummer 43 speelde echter onbevangen en liet haar tegenstandster Maud Duplomb in de eerste twee games alle hoeken van de baan zien. In de derde game leek de spanning even toe te slaan bij Noom, maar de linkshandige squashster herstelde zich net op tijd en maakte het karwei gedecideerd af. Binnen een half uur was het pleit beslecht (11-5, 11-8, 11-7) en was de eerste Europese titel voor Nederland een feit.

De zege van Nederland was een historische. In de 33-jarige geschiedenis van het evenement was het nog nooit voorgekomen dat de titel niet naar Engeland ging. De voorgaande zeven edities verloor Nederland keer op keer in de finale van de Britse grootmacht. Door de nederlaag tegen Frankrijk in de groepsfase troffen de Oranjevrouwen dit keer de Engelse dames al in de halve finale. Met een 2-1 zege zorgde de formatie van bondscoaches Nicole Beumer en Damon Leedale-Brown gisteren dan ook voor een grote stunt.

Voor Atkinson was het de tweede keer dat ze zich tot Europees kampioene mocht laten kronen. In 2005 won ze al eens de individuele titel. Ook Natalie Grinham, ontbrekend op de Europese titelstrijd als gevolg van haar zwangerschap, was namens Nederland al eens de beste van Europa. Zij won vorig jaar het EK-individueel door Atkinson in de finale te verslaan.

Meer informatie over het EK landenteams is te vinden op de officiële website www.eurosquash2010.com of op www.squashsite.co.uk/etc10.

 

ETC2010-527