De Nederlandse squashers hebben bij het Europese Kampioenschap Squash voor landenteams een bronzen medaille behaald. In de troostfinale werd Wales eenvoudig met 3-0 verslagen, waarmee de Oranjemannen revanche namen voor de nederlaag die ze vorig jaar leden tegen de ‘Welshmen’ in de strijd om het brons op het EK.


Kopman Laurens Jan Anjema leidde zijn team met een overtuigende 11-2, 11-2, 11-2 zege op Jethro Binns naar de overwinning. Ook ploeggenoot Dylan Bennett had slechts drie games (11-3, 11-6, 11-6) nodig om zijn tegenstander Peter Creed te verslaan. Toen Sebastiaan Weenink vervolgens de eerste game won van Alex Gough (11-5) was het pleit beslecht. Het restant van het duel tussen Weenink en Gough werd dan ook niet meer gespeeld. Ook Piedro Schweertman hoefde daardoor niet in actie te komen.

Voor Nederland was de derde plaats een prima prestatie. Grootmachten Engeland en Frankrijk zijn (vooral in de breedte) duidelijk nog een maatje te groot voor de jonge formatie van bondscoaches Lucas Buit en Damon Leedale-Brown. Gezien de leeftijdsopbouw van de selectie kan Nederland in de toekomst echter een belangrijkere rol gaan spelen in Europa. Net als hun vrouwelijke collega’s die eerder op de dag voor het eerst Europees kampioen werden.

Met de 27-jarige Anjema, de mondiale nummer elf, beschikt ons land al over een echte wereldtopper, maar ook Bennett (25 jaar), Schweertman (26 jaar), Weenink (23 jaar) en Bart Ravelli (22 jaar) hebben de ambitie en potentie om zich de komende jaren bij hun ijzersterke landgenoot te scharen in de hogere regionen op de wereldranglijst.

Meer informatie over het EK landenteams is te vinden op de officiële website www.eurosquash2010.com of op www.squashsite.co.uk/etc10.