img_1283.jpgRuim een jaar geleden is NextSquash, in samenwerking met wooncoöperatie Ymere, onderhoudsbedrijf Hemubo Almere, racketleverancier Dunlop, de gemeente Amsterdam en Squash Bond Nederland, van start gegaan met het jeugdprogramma ‘Squashing Kids’. En met succes getuige de behaalde successen tijdens het NK Jeugd dat afgelopen weekend plaats vond in Wijk bij Duurstede. img_1283.jpgRuim een jaar geleden is NextSquash, in samenwerking met wooncoöperatie Ymere, onderhoudsbedrijf Hemubo Almere, racketleverancier Dunlop, de gemeente Amsterdam en Squash Bond Nederland, van start gegaan met het jeugdprogramma ‘Squashing Kids’. Tijdens een pilotproject in Amsterdam-Noord hebben destijds zo’n 700 basisschoolkinderen uit de groepen 5 t/m 8 kennis kunnen maken met de squashsport. Uiteindelijk is er uit deze grote groep enthousiaste kinderen een talententeam ontstaan, bestaande uit 10 kinderen, waarvan er momenteel nog 8 actief zijn.

Afgelopen weekend deden deze talentvolle ‘Squashing Kids’ voor het eerst mee aan de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren. Deze vonden plaats in Wijk bij Duurstede, waar er werd gespeeld in de categorieën jongens <11 jaar, meisjes <11 jaar, jongens <15 jaar, meisjes <15 jaar, jongens <19 jaar en meisjes <19 jaar. De Squashing Kids kregen niet alleen veel aandacht, omdat zij er echt als team goed verzorgd bij liepen, maar vooral ook vanwege de goede resultaten die zij behaalden in de verschillende categorieën.

Bij de meisjes onder 11 jaar waren de Squashing Kids vertegenwoordigd met 2 deelneemsters; Proesha Ahmad en Lydia Alemu. Ten opzichte van vorig jaar was de groep jonge meisjes erg groot. Vorig jaar werden de jongens en meisjes onder 11 jaar nog samengevoegd, aangezien er te weinig meisjes meededen om er een aparte categorie van te maken. Dit jaar streden 7 speelsters om de titel Nederlands kampioene onder 11 jaar. Lydia begon zeer sterk aan haar eerste Nederlandse kampioenschap. Zij won zowel van de nummer 1, 2 als 3 geplaatste! Zeer knap, aangezien zij pas sinds september in het talententeam zit, en afgelopen zaterdag pas 9 jaar is geworden! Uiteindelijk verloor zij alleen van haar ‘squashmaatje’ Proesha, die zelf uiteindelijk ook maar 1 wedstrijd verloor. Nadat alle wedstrijden gespeeld waren, hadden zowel Lydia, Proesha als Lynn Tolner (de nummer 1 van de plaatsingslijst) allemaal 5 van de 6 wedstrijden gewonnen. Vervolgens werd er gekeken naar het aantal gewonnen games. Lynn had net 1 game meer als Lydia en Proesha, en aangezien Proesha had gewonnen van Lydia, mag Proesha zich het komend jaar 2e van Nederland noemen bij de meisjes onder 11 jaar en Lydia 3e! Een zeer mooi resultaat van beide meiden!

Ook de jongens onder 11 jaar deden het goed. In deze categorie speelden zowel Tinbite Alemu, Yar Al Bazangi als Facile Y-Abate. De jongens speelden eerst een aantal wedstrijden in verschillende poules, om vervolgens in een afvalschema uit te komen. Er werden allemaal spannende potjes gespeeld, en Facile wist zelfs door te dringen tot de finale! Daarin verloor hij helaas van Peter Fritsche jr., een groot talent die al een aantal jaren squasht, vorig jaar ook al Nederlands kampioen werd onder 11 jaar en ook al de nodige internationale ervaring heeft opgedaan. Geen schande dus dat Facile daarvan verloor. Tinbite verloor alleen een wedstrijd in zijn poule en werd uiteindelijk 5e. Hij kreeg ook nog een prijs, want met de 5e plaats was hij winnaar van de Plate. Yar speelde ook een aantal hele spannende potjes en werd uiteindelijk 8e. Kortom: Ook de jongens onder 11 jaar van het Squashing Kids talententeam hebben zichzelf in Nederland goed op de kaart gezet!

Aangezien er dit weekend geen categorie onder 13 was, moesten de overige Squashing Kids spelers meedoen in de categorie onder 15 jaar. Dit was vooral bedoeld om ervaring op te doen en hen te laten ervaren wat het is om een Nederlands Kampioenschap te spelen. Yasmine El Hamdi was een van de 4 deelneemsters in de categorie meisjes onder 15 jaar. In een poule moest zij het opnemen tegen 3 ervaren speelsters, die al jarenlang toernooien spelen en bij de top van Nederland horen in hun leeftijdscategorie. Yasmine heeft zeer goed haar best gedaan, hard gewerkt, maar was nog niet opgewassen tegen de andere meiden. Maar toch mag zij zich de nummer 4 van Nederland noemen bij de meisjes onder 15 jaar!

Bij de jongens onder 15 deden Samer Abdelmawla en Ali Begum mee van de Squashing Kids. In de openingswedstrijd speelden zij al meteen tegen hele sterke jongens, maar gelukkig hebben ze een leuke wedstrijd gespeeld. Uiteindelijk hebben zij ook nog tegen elkaar moeten spelen. Na een spannende pot, wist Samer het onderlinge duel te winnen. Uiteindelijk is Samer als 13e geëindigd en Ali als 16e.

De kids hebben het hele weekend zichtbaar genoten, hebben gezien hoe goed de kinderen zijn in de hogere leeftijdscategorieën en ik ben er van overtuigd dat het toernooi voor hun een goede stimulans is geweest om squash leuk te blijven vinden en hard te willen blijven trainen!

Zij hebben in Wijk bij Duurstede dan ook zeker hun visitekaartje af gegeven!


Margriet Huisman
(coach Squashing Kids talententeam)



img_1305.jpg