ramy_vs._nick.jpgRamy Ashour heeft gisterenavond wederom laten zien waarom hij vorig jaar de wereldtitel veroverde. De 21-jarige Egyptenaar legde met oogstrelend spel beslag op de North American Open 2009 titel. In de zinderende eindstrijd van het met $93,000usd gedoteerde PSA Super Series Silver toernooi, waar alle Nederlandse toppers overigens ontbraken, was de nummer vier van de wereld net iets sterker dan Nick Matthew. ramy_vs._nick.jpgRamy Ashour heeft gisterenavond wederom laten zien waarom hij vorig jaar de wereldtitel veroverde. De 21-jarige Egyptenaar legde met oogstrelend spel beslag op de North American Open 2009 titel. In de zinderende eindstrijd van het met $93,000usd gedoteerde PSA Super Series Silver toernooi, waar alle Nederlandse toppers overigens ontbraken, was de nummer vier van de wereld net iets sterker dan Nick Matthew.

Ashour en Matthew maakten er in het Amerikaanse Richmond een waar spektakelstuk van. De Egyptische baltovenaar kwam goed uit de startblokken en domineerde de eerste game. Matthew leek zich in het tweede bedrijf weer langs het supertalent te knokken, die in oktober 2008 voor het eerst in zijn overigens nog korte loopbaan wereldkampioen werd in Manchester. De Britse kampioen liet echter een aantal gamepunten onbenut en zag tot zijn afgrijzen zijn tegenstander een riante 2-0 voorsprong nemen. Hoewel de mentaal ijzersterke Engelsman vervolgens wel de volgende twee games naar zich toe trok, waaronder een wederom extreem spannende derde game, bleek het nipte verlies van game twee uiteindelijk cruciaal in de partij. In het vijfde bedrijf gingen beide wereldtoppers gelijk op tot 8-8, waarna Ashour uiteindelijk de laatste drie punten voor zich opeiste met schitterende shots. Na 91 minuten hoogstaand squash stond het publiek op de banken en gaf het scorebord 11-8, 14-12, 10-12, 5-11, 11-8 aan in het voordeel van de Egyptenaar.

Voor Ashour kwam de zege tijdens het prestigieuze toernooi in de Amerikaanse staat Virginia op een goed moment. De inwoner van Cairo kampte sinds het succesvolle WK in Manchester met fysieke ongemakken en raakte daardoor zijn zelfvertrouwen enigszins kwijt. In de volgende vier toernooien kwam de extreem getalenteerde squasher slechts een keer door de kwartfinales heen. Winnen deed hij echter niet meer. Tot gisterenavond. Bovendien nam hij tijdens de North American Open 2009 revanche op Matthew, die hem de laatste twee keer de baas was geweest. Ashour verdiende met zijn zege een bedrag van ruim tienduizend euro. Matthew, in 2008 nog acht maanden uit de roulatie vanwege een schouderblessure, moest genoegen nemen met iets meer dan zevenduizend euro.

Het volgende toptoernooi voor heren staat van 23-27 maart op het programma. In Londen doet dan vrijwel de complete wereldtop mee aan de Canary Wharf Classic 2009, een zogenaamd PSA 5 Star toernooi dat georganiseerd wordt door voormalig wereldtopper Peter Nicol en zijn compagnons. Ook viervoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema komt in de Engelse metropool in actie. De 26-jarige Hagenaar moet het in de eerste ronde opnemen tegen James Willstrop, de huidige nummer vijf van de wereld. In onderlinge ontmoetingen staat de Engelsman met 6-0 voor. De laatste twee keer was Anjema echter dicht bij een overwinning.  


ramy_ashour.jpg