joost_chris_wedstrijd.jpgRick Penders (jongens onder 19 jaar), Milou van der Heijden (meisjes onder 19), Richard Schrader (jongens onder 15), Tessa ter Sluis (meisjes onder 15), Peter Fritsche jr. (jongens onder 11) en Lynn Tolner (meisjes onder 11) hebben zich vandaag laten kronen tot Nederlands jeugdkampioen(e). Het zestal rekende in Wijk bij Duurstede af met sterke oppositie. joost_chris_wedstrijd.jpgRick Penders (jongens onder 19 jaar), Milou van der Heijden (meisjes onder 19), Richard Schrader (jongens onder 15), Tessa ter Sluis (meisjes onder 15), Peter Fritsche jr. (jongens onder 11) en Lynn Tolner (meisjes onder 11) hebben zich vandaag laten kronen tot Nederlands jeugdkampioen(e). Het zestal rekende in Wijk bij Duurstede af met sterke oppositie.

De 17-jarige Penders, woonachtig in Maastricht, rekende in de eindstrijd van het Nederlands Kampioenschap voor junioren in de oudste leeftijdscategorie eenvoudig af met zijn plaats- en clubgenoot Tim van der Pluijm: 11-5, 11-9, 11-5. Voor de als eerste geplaatste Penders, die in de halve finales Marc ter Sluis had uitgeschakeld, was het de eerste keer dat hij nationaal kampioen werd bij de jongens onder 19. Michael Ernst veroverde het brons.

Net als Penders was ook Van der Heijden in de finale van de meisjes onder 19 jaar oppermachtig. Tegen de lokale favoriete Anne Jongerden, zichtbaar vermoeid van haar knappe marathonoverwinning eerder op de dag op Cigany Sillevis, was de nummer één van de plaatsingslijst vanaf het begin van de partij heer en meester. Binnen een half uur stond de 11-5, 11-7, 11-7 eindstand op het scorebord. De 18-jarige Van der Heijden was in 2007 al eens de beste geweest van Nederland in de oudste leeftijdsklasse. De pas 15-jarige Ilona Lagerweij eindigde knap als derde.

Bij de meisjes onder 15 jaar was Tessa ter Sluis veruit de beste speelster. In een poule van vier konden Yasmine El Hamdi, Brenda Nieuwenhuis en Laura Lagerweij gezamenlijk slechts 35 punten pakken tegen de torenhoge favoriete. Een gemiddelde van vier per game. Lagerweij werd uiteindelijk tweede, voor Nieuwenhuis.

Richard Schrader was een klasse apart bij de jongens onder 15 jaar. In vier partijen stond de onder 13 kampioen van 2006 en 2007 slechts dertig punten af in de vier partijen die hij speelde. Meer dan de helft hiervan kwamen op het conto van Roshan Bharos, Schrader’s tegenstander in de finale. Cristoph Winzer werd derde.

Bij de jongste jeugd was het verheugend om te zien dat er veel nieuwe gezichten te bewonderen waren bij het nationale jeugdkampioenschap. Desondanks ging er bij de jongens onder 11 jaar, waaraan tien talentjes mee deden, een bekend gezicht met de eer strijken. Voor Peter Fritsche jr. uit Hoofddorp was het namelijk de tweede keer op rij dat hij Nederlands jeugdkampioen werd. In de finale was hij Facile Y-Abate met duidelijke cijfers de baas. Dylan Schreurs werd derde, net voor Bodhy Buit.

Bij de meisjes onder 11 jaar waren zeven squashsters actief. Een positief signaal gezien het feit dat het kampioenschap vorig jaar niet doorging vanwege een gebrek aan deelneemsters. Lynn Tolner was uiteindelijk de beste in de jongste meidenklasse. De dochter van topcoach Roel Tolner verloor weliswaar haar eerste partij van Lydia Alemu, maar won daarna alle overige partijen. Doordat Proesha Amahd van diezelfde Alemu won, eindigden de drie meiden alle drie met evenveel gewonnen partijen bovenaan. Tolner had echter het beste gamegemiddelde en werd daardoor dus nationaal kampioene. Amahd won zilver, Alemu brons.