darwish.jpgKarim Darwish heeft de koppositie op de wereldranglijst squash voor heren overgenomen van Amr Shabana. Dit maakte de Professional Squash Association (PSA) gisteren bekend. De 27-jarige Egyptenaar behaalde door zijn toernooizege tijdens het Saudi International 2008, het ‘rijkste’ squashtoernooi aller tijden, voldoende punten om zijn landgenoot na 33 opeenvolgende maanden van de troon te stoten. Laurens Jan Anjema (16) is zoals te doen gebruikelijk de beste Nederlander op de PSA World Ranking. Bij de dames voert Natalie Grinham (2) het grote contingent Nederlanders in de top-100 aan. darwish.jpgKarim Darwish heeft de koppositie op de wereldranglijst squash voor heren overgenomen van Amr Shabana. Dit maakte de Professional Squash Association (PSA) gisteren bekend. De 27-jarige Egyptenaar behaalde door zijn toernooizege tijdens het Saudi International 2008, het ‘rijkste’ squashtoernooi aller tijden, voldoende punten om zijn landgenoot na 33 opeenvolgende maanden van de troon te stoten.

Opmerkelijk genoeg stond de nieuwe mondiale lijstaanvoerder in augustus, aan het begin van het nieuwe seizoen, nog slechts achtste. Sindsdien won de baltovenaar, die in mei nog de landstitel veroverde in de Nederlandse eredivisie met zijn club Didacticum Victoria Rotterdam, twee PSA Super Series toernooien en eindigde hij bovendien twee keer als runner-up, o.a. tijdens het WK in Manchester.

Van de dertien toernooien die Darwish speelde in 2008 won hij er drie, bereikte hij nog eens drie keer de finale en strandde hij vijf keer bij de laatste vier. Slechts twee keer was de kwartfinale het eindstation voor de alleskunner.

De 29-jarige Shabana, die medio december in de kwartfinales van het met $250,000usd gedoteerde toernooi in Al-Khobar (Saoedi-Arabië) in een rechtstreeks duel met Darwish de koppositie verspeelde, staat nu tweede. Ook de derde plaats wordt bezet door een speler uit het land van de piramides. De pas 20-jarige wereldkampioen Ramy Ashour blijft de Fransman Gregory Gaultier net voor.

Laurens Jan Anjema is zoals te doen gebruikelijk de beste Nederlander op de PSA World Ranking. De 26-jarige Hagenaar, die op 23 januari voor het eerst dit jaar in actie komt tijdens het Tournament of Champions in New York, klom een plaatsje en begint 2009 dus als de nummer zestien van de wereld. Dylan Bennett (64), Piedro Schweertman (141), Bastiaan Meulenbelt (193), Bart Ravelli (199) en Rene Mijs (200) zijn de overige Nederlanders in de top-200.

Bij de dames veranderde er vrijwel niets in de top-16. Alleen de Engelsen Jenny Duncalf en Alison Waters wisselden van positie. Duncalf (5) is nu de hoogst genoteerde Britse. Onze landgenote Natalie Grinham, die van 12-15 februari voor het eerst in actie komt tijdens het NK squash, is nog steeds de mondiale nummer twee, achter de schier ongenaakbare Nicol David uit Maleisië.

Ook Vanessa Atkinson (11), Annelize Naudé (24) en Orla Noom (41) veranderden niet van positie op de januari ranglijst van de Women´s International Squash Players Association (WISPA). Karen Kronemeyer (49) is de vijfde Nederlandse speelster in de top-50.