Waar bij veel mensen de racketsport squash al claustrofobische reacties oproept, zullen alleen al bij de gedachte dubbelsquash spontaan de nekharen doen opspringen. Acht armen en acht benen, vier zwaaiende rackets, loeihard slaand tegen een rubberen kogel van vier centimeter doorsnee op een ruimte van een kleine vijfenzestig vierkante meter, de maat van een iets grotere woonkamer, vraagt om squashervaring, beheersing en voor de buitenstaander een EHBO-post.  Waar bij veel mensen de racketsport squash al claustrofobische reacties oproept, zullen alleen al bij de gedachte dubbelsquash spontaan de nekharen doen opspringen. Acht armen en acht benen, vier zwaaiende rackets, loeihard slaand tegen een rubberen kogel van vier centimeter doorsnee op een ruimte van een kleine vijfenzestig vierkante meter, de maat van een iets grotere woonkamer, vraagt om squashervaring, beheersing en voor de buitenstaander een EHBO-post. 

Doch binnen squashend Nederland groeit het dubbelspel echter al jaren en wordt deze maand alweer voor het negende opeenvolgend jaar het officieel Nederlands Kampioenschap georganiseerd onder auspiciën van de Squash Bond Nederland. Het driedaagse toernooi wordt gespeeld in drie categorieën, heren-, mixed- en damesdubbel, dit verdeeld over twee klassen Een wedstrijd wordt gespeeld om de best-of-three games waarbij voor een game vijftien punten bij elkaar geslagen dienen te worden. Hierbij in ogenschouw genomen dat ieder punt telt, het point-a-rally systeem, en iedere persoonlijke foute bal rechtstreeks een punt is voor het andere team. Dubbelsquash vraagt dus de concentratie, geduld en het juiste moment af te wachten om de kogel af te vuren voor een dubbelstuiterende eindbestemming. Bij een veertien gelijke stand beslist het service-ontvangende team of de game tot vijftien of zeventien points wordt uitgespeeld.

Onder de ruim honderdendertig deelnemers bevindt zich de pas tot Nederlands genaturaliseerde squashster, Natalie Grinham. Voor het eerst sinds zij een Oranje-paspoort in haar bezit heeft kan zij bij winst een Nederlandse titel aan haar toch al imposante squashcarrière toevoegen. In 2004 pakte zij al eens de wereldtitel in het dubbelsquash, samen met haar zus Rachel. De huidige nummer twee van de wereldranglijst in het enkelspel duelleert met Sander Kock in de mixed-dubbel en met jeugdtalent Milou van der Heijden in de damesvariant. Het evenement vindt plaats van 16 tot en met 18 mei in het squashcentrum van Hillegom in de Bollenstreek.