De eerste kwart finale van de heren op de zaterdag werd gespeeld door Gregory Gaultier en ex Squash Beverwijk speler Peter Barker. Dit beloofde een aardig opwarmertje te zijn voor de rest van de dag, Barker begon te spelen met veel druk en mooi shots afgewisseld met strakke lange ballen. Gaultier op zijn beurt pareerde het spel van Barker met solide rally’s. De score van 3-0 voor Gaultier doet een makkelijke overwinning vermoeden maar de eerste twee games waren zeer zwaar bevochte en vol met sportieve rivaliteit op de baan.

Door Vincent van den Burg

Gaultier vs. BarkerDe eerste kwart finale van de heren op de zaterdag werd gespeeld door Gregory Gaultier en ex-Squash Beverwijk speler Peter Barker. Dit beloofde een aardig opwarmertje te zijn voor de rest van de dag, Barker begon te spelen met veel druk en mooi shots afgewisseld met strakke lange ballen. Gaultier op zijn beurt pareerde het spel van Barker met solide rally’s. De score van 3-0 voor Gaultier doet een makkelijke overwinning vermoeden maar de eerste twee games waren zeer zwaar bevochte en vol met sportieve rivaliteit op de baan.

De opluchting van de overwinning was dan ook duidelijk te lezen op het gezicht van Gaulier bij het maken van het winnende punt. Aldus eindigend in 11-7, 11-8 en 11-3.

Amr Shabana – Nick Matthew
Matthew vs. ShabanaDe tweede kwart finale bij de heren ging tussen de winnaar van de BO van 2006 en de huidige nummer 1 van de wereld Amr Shabana. Dit beloofde een behoorlijk spektakel te gaan worden. Matthew gebrand op het prolongeren van zijn titel van vorig jaar en Shabana die als no 1 van de wereld die druk moest weerstaan.
Matthew begon voortvarend in de eerste game. En speelde zelfs voor de baltovenaar Shabana onhaalbare shots, uitgespeelde rally’s en wisselend tempo.
Dit betaalde zich terug in winst voor Matthew in de eerste game. Zo ook de start in de tweede game ging voor Matthew helemaal naar wens. Hij continueerde zijn fantastisch spel en kon dit helaas genoeg niet doorzetten. Shabana kreeg steeds meer de overhand en haalde de meest onhaalbare shots van Matthew die bleef proberen de druk hoog te houden. De zeer beladen en spannende tweede game ging uiteindelijk naar Shabana met 11-8. De derde game bleek weer een thriller te worden die wederom met een klein verschil in het voordeel van Shabana uitviel. De vierde game Moeste de decider worden voor Matthew. Hij kon het tempo nog aardig aan tot 6-6 maar toen bleek dat de superieure Shabana toch de overhand te krijgen en sloot deze dan ook winnend af met 11-7, 6-11, 11-8, 11-9, 11-7.

Thiery Lincou – Ong Beng Hee
Lincou vs Beng HeeDe derde kwart finale bij de heren leek op papier een aardige wedstrijd te kunnen worden.
Ong Beng Hee (ook ex squash Beverwijk speler net als Peter Barker) die op dit moment weer in een stijgende lijn zit in zijn carrière en Lincou die na een periode van blessures weer helemaal fit schijnt te zijn.
Dit bleek dan ook gelijk vanaf het begin van de wedstrijd Lincou stuurde de kleine Maleisiër van voor naar achteren over de baan en liet hem niet de kans om in zijn spel te komen. Beng Hee probeerde alles om de overhand te krijgen en het spel naar zijn hand te zetten. Heel af en toe kwam de oude Beng Hee nog even boven met aardige trick shots, maar ook dat bracht de steady fransman niet van de wijs en won de eerste game met 11-8. Op dat punt was Ong Beng Hee al zo ver geïrriteerd in zij eigen spel dat hij zich in tweede game liet wegtikken met 11-2. De derde game leek het er even op dat er een herboren Beng Hee op de baan was gestapt maar wederom bleek het vaste spel van Lincou met briljante lange ballen gepeeld met chirurgische precisie teveel voor de dappere Maleisiër. Alhoewel hij in de derde game er toch nog een tiebreak wist uit te slepen is Lincou op geen moment echt in de problemen gekomen tegen Ong Beng Hee. 11-8, 11-2, 12-10.

De laatste kwart finale bleek de echte thriller te worden
Palmer vs. WillstropDe altijd scherpe David Palmer (dit jaar uitkomend voor Squash Beverwijk in de competitie) moest aantreden tegen de lokale favoriet James Willstrop (dit jaar spelend voor Apeldoorn) die voor een thuispubliek een licht voordeel zou moeten kunnen hebben. Temeer omdat in het laatste treffen hij nog had weten te winnen van Palmer.
Palmer begon met solide spel en diepe lange ballen om op die manier de druk vanaf het begin direct bij Willstrop neer te leggen die tactiek bleek aardig te werken. Het publiek werd getrakteerd op squash van het hoogste niveau, met prachtige reconversies van beide spelers. De eerste game ging op het nippertje naar Palmer met 12-10 de tweede game bleek meer in het voordeel van Willstrop met een iets minder geconcentreerde Palmer Willstrop sloot deze dan ook af met winst 6-11. De derde game ging weer gelijk op met een veel beter spelende Palmer bij een voorsprong van 8-4 voor Palmer maakte bij een ultieme poging een mooie bal van Willstrop te halen een val op zijn stuitje. Dit zorgt voor een wat bezorgde Palmer die tussen de rallies door vaak naaar zijn onderrug doet grijpen en vraagt dan ook tussen door of de fysio na de game hem een behandeling zou kunnen geven. Bij een stand van 10-10 in de derde game kan Palmer net de druk omhoog gooien om deze met 12-10 winnend te kunnen afsluiten.
De Vierde game lijkt in veel dingen een kopie te worden van de tweede game een weer meer gefocuste Willstrop en met meer initiatief weet hij die game in zijn voordeel te beëindigen met 6-11.
De laatste game ging vanaf het begin weer in zijn geheel naar Palmer toe, waar hij in de vierde game nogal eens afgeleid werd (al dan niet veroorzaakt door zijn eerdere val) bleek hij in de vijfde weer helemaal terug. Palmer maakte het dan ook af met een nette 11-5 overwinning in de vijfde game 12-10, 6-11, 12-10, 6-11,11-5.