Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Coach perikelen!? Goeroe ja of nee?

 


Het lijkt erop dat er meer gaat gebeuren met het Nederlandse jeugd-squash!
Er wordt nu een training opgezet voor <15. Dat is goed nieuws maar op een of andere manier gaat het allemaal langzaam of ontbreekt het toch aan het vermogen van de bond om met de juiste mensen dit te gaan runnen. Er is een mail met het jeugdplan verstuurd naar de verschillende belanghebbenden waaronder een vraag aan trainers in het algemeen om je op te geven om een van de vier gevraagde trainers voor de jeugd te willen worden. Niets mis mee maar toch weer een vertraging door eerst een soort "sollicitatie" op te starten.
Dan melden zich misschien ook aankomende trainers aan die nog geen of weinig trainings ervaring hebben zijn maar het leuk vinden om met jeugd te gaan werken. Zeker positief maar ik vind dat hier kwaliteit opgezet worden en geen vrijblijvendheid. Zachte heelmeesters.......!? Je moet trainers uitnodigen voor dit plan maar ook zou je goede spelers kunnen gebruiken en als die niet willen! Ja dan MOET je het natuurlijk wel anders doen. Misschien spreek ik voor mijn beurt!
In juli ben ik bij 2 grote jeugdtoernooien geweest, de Pioneer Cup in Keulen en DJO in Amsterdam. Niet op uitnodiging maar puur omdat ik zelf eens wilde zien hoe het er daar in Keulen aan toegaat! Ontzettend groot  deelnemersveld bijna 600!!! N.B. Alleen al op de eerste avond gingen de laatste partijen na 12 uur ‘s nachts de baan op. En das echt niet gewoon, bijna 3 uur vertraging. Veel gemor maar iedereen ging toch spelen.
Er deden ook een paar Duitse pupillen van me mee en kon ik die ook eens zien spelen en ook eens coachen.
Wat me vooral opviel (‘k was er 2 1/2 dag) was de hoeveel top- dan wel subtop spelers die door verschillende landen aangetrokken zijn om hun jonge spelers te coachen!!!! Gelukkig ken ik een aantal van die toppers en met de meesten heb ik op een of andere manier goed contact, waardoor je makkelijk met ze kunt praten over het hoe en waarom.
Is dat bij ons hier niet  mogelijk of hebben de spelers zelf geen interesse?

Coachings probleem of niet?!
Als je alle wedstrijden door die ene coach wilt laten doen krijg je scheve gezichten ...natuurlijk krijg je die en waarom??? Hij is aangesteld door de bond neem ik aan en die neemt die beslissing hoeveel coaches gaan er mee en wie zijn het.
Die jeugd bondscoach die ook maar twee ogen heeft kan zich eigenlijk maar op EEN baan concentreren en tijdens zo'n groot toernooi moet je als coach dan keuzes maken. Ook wordt er soms in meerdere centra gespeeld, zoals in Keulen. Dan is het helemaal moeilijk met het begeleiden. Onze coach had gelukkig wel een hulpcoach bij zich maar ook dan toch blijkt het veelal te weinig te zijn. Dan was daar ook nog Ronny Vlassaks, onze senioren bondscoach, maar die was er eigenlijk  voor zijn Belgische jeugd. Hij bemoeide zich er ook mee als het nodig was!
Uiteraard wordt er negatief gereageerd door spelers dan wel ouders van de groep die minder gecoacht wordt, over deze handelswijze. Dit moet de bond zich wel aantrekken want dit fenomeen blijft zich voordoen..... maar de coach blijft de gebeten hond en zal bij zichzelf te rade moeten gaan of er iets moet veranderen!
Hallo Squashbond even een rot opmerking! maar niet gemeen bedoelt.
Als je de site van de bond opzoekt en je klikt links bovenin topsport aan dan krijg je wat keuzes, dan is het meest recente junior bericht geloof ik uit 2006, misschien moet dat onderwerp opgefrist worden. Maar dan het volgende punt Talentontwikkeling......... mag zeker ook opgefrist worden ;-)))

Dutch Junior Open
Wat een plezier en wat een frustratie soms maar dat is normaal dicht bij huis. Ieder wil natuurlijk thuis top presteren. In de voorbereiding van het toernooi op de woensdag had ik ‘s ochtends met een van mijn senioren pupillen een mooi moment in het vollopende Frans Otten Stadion. Bart Ravelli moest tegen Rene Mijs een play off wedstrijd spelen voor het Ned. WK team.
Dit om het vierde ticket voor het team te verdienen, zondag 21 augustus begint het toernooi in het Duitse Paderborn. Bart won uiteindelijk na een zeer moeizame start terwijl de tribune werd gevuld door jongelui uit alle windstreken. Bart heeft zich geplaats voor het WK team door later in de week ook nog Sebastiaan Weenink en Frank Hartkoren te verslaan.
Diezelfde woensdagmiddag wilde ik met mijn pupillen Marc en Tessa gaan trainen. De baan moest wel worden vastgelegd en dat kon uit naam van de bond gebeuren.
Er was bij sommige buitenlandse coaches een soort boosheid ontstaan omdat ze voor het gebruik van de banen moesten betalen om te kunnen trainen!! Geachte bond hoe kan dit en is dit gebruikelijk?
In het buitenland schijn je veelal van de banen voor een toernooi gebruik te kunnen maken zonder te betalen... Onder andere de Portugese coach was heel erg geïrriteerd.
Tijdens de training met Marc en Tessa was er leuke doorlopende belangstelling. Lange tijd stond er een dame uit India te kijken met wat later bleek haar dochter te zijn.
Toen de training voorbij was kwam de vrouw naar me toe en wees naar m’n hart en zei: Mr. you are a Goeroe!!!! Ik zei haar dat ze me blij maakte met die titel en vertelde haar wat mijn nickname was en voor wie het nog niet wist "de Nederlanse squashgoeroe" ;-))) lk vond het een leuk moment!

Roel Tolner