Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Selectie wedstrijden, ja natuurlijk meedoen! Maar wat daarna?!

 


Geachte Squashbond en talent coach!

De selectie wedstrijden bij de jeugd in de verschillende regio's blijken niet zo'n succes. Er zijn een aantal toernooien niet door gegaan door gebrek aan deelnemers. Er werd zelfs een programma gepland samen met de profs in Rotterdam. Helaas te weinig deelname van of is het de interesse van ouders die hun kroost motiveren om mee te doen of niet mee te doen?

Er werd in Alphen a/d Rijn een selectie toernooi gehouden waar blijkbaar net genoeg spelers aan deelnamen om door te gaan. Je wordt eerste, derde, vierde of tweede... maar toch gefeliciteerd je zit in de selectie! Eerste blije reactie WAUW ik ben gekozen....... Maar nu na een maand of 4 volslagen stilte, geselecteerd voor wat dus eigenlijk.

Er wordt getraind, dat wel. Of het nu in het eigen centrum is of bij een trainer ergens anders of bij EEN die belangrijk is. Maar die heeft het druk en ik neem aan niet altijd tijd en ook geen zin om AL die jeugd trainingen te organiseren dan wel te bekijken. Eigenlijk is het ook ondoenlijk om dat alleen te doen!!!!!!! Omdat de trainer van de bond ook regelmatig op de baan staat in den lande met z’n eigen pupillen en squash trainingen in het algemeen. Dus blijft de verbindende factor achterwege om jeugd te ontdekken dan wel te scouten.

Dit "trainings-werk" is vaak in handen van ouders dan wel goedwillende fanaten. Vaak wordt dit een tijd door dezelfde personen gedaan maar er komt natuurlijk ook eens een verzadigingspunt. Soms stoppen de kinderen omdat ze ouder worden en langer op school moeten verblijven. Misschien stoppen ze ook wel omdat ze het te saai vinden. Dan, geachte lezers, stopt ook deze "ouderbijdrage" En wat dan!!!!????? Dan valt het stil tot dat er weer een ouder opstaat en er voor een tijdje weer jeugd trainingen plaats vinden.

Een voorbeeld tijdens een onder 17 club-toernooi in Duitsland waar 2 pupillen  van me plus en Nick Kuys meededen. Hans Kuys de vader van Nick vertelde me dat ze in DEN BOSCH  rond 70 fanatieke kids met enthousiaste begeleiders hadden. Hij was nogal gefrustreerd over het feit dat hij de bond wel eens had uitgenodigd om eens te komen kijken...... maar helaas geen reactie. Maar zo zijn er waarschijnlijk meerdere clubs met dit soort goedwillende mensen die dit gevoel willen delen.

Nu na zoveel jaren  is het in Den Bosch ietwat stiller, misschien omdat er geen vervolg komt op de alreeds geleverde prestaties. Er moeten meerdere trainers door de bond aangesteld worden om dat traject beter te begeleiden. De bond moet als eerste die signalen serieus nemen en gericht een trainers team uitzenden. Geselecteerde trainers die geïnteresseerd zijn om jeugd in de regio op te sporen dan wel aan te sporen en de begeleiders helpen bij hun goede werk.

Dit geval staat denk ik niet alleen. Jaren geleden ben ik in Duitsland gaan werken als trainer en trainde ook Duitse kinderen. Barrington was hier toen de bondscoach en kon me wel plaatsen. Hij zei me: “Roel jij moet geen Duitse kids trainen maar Nederlandse”. Jammer genoeg is het daar bij gebleven.

Ook werd mij ooit eens een bondscoach sollicitatie formulier opgestuurd met de vraag om aan te geven wat mijn motivatie was om eventueel de coach te worden. Een van mijn opmerkingen was om de trainingen niet alleen maar centraal te doen. De topjeugd trainingen vonden toen plaats op woensdag namiddag tot ‘s avonds vroeg in Utrecht. De jeugd plus ouders kwamen van overal vandaan rond spitstijd om daar onder Sjef van der  Heiden te trainen. Vroeg vertrekken was het motto anders had je een verkeers probleem. EEN van mijn voorstellen toen was om als bondscoach het land in te gaan om nog meer spelers dan wel kids te kunnen bereiken. Een soort ambassadeurs rol had ik daarbij  voor ogen .

Onlangs werd in Maastricht de <19 kampioenschappen gehouden in de club van Erik van der Pluim. Trouwens Erik compliment voor de uitstraling van je centrum!!! Maar langs de zijlijn en in de catacomben hoorde je toch waarom zo ver weg!?
Persoonlijk vind ik  dat ook het verre zuiden en het hoge noorden mee moeten kunnen doen om de Sport te promoten. Zuiderlingen dan wel de noorderlingen moeten als ze ergens aan mee willen doen ook lange reizen maken. En als je echt mee wil doen ga je iets organiseren om er te zijn!!!!

Waarom wordt de landelijke top jeugd niet gemengd in de bondstrainingen van de heren 1 en dames 1, of trainen die soms niet? Misschien dat dan de nieuwe lichting de oude kan inhalen of zo nodig vervangen. Sommige aankomende talenten hebben niet altijd genoeg tegenstand in hun buurt daar zou een bond bij moeten helpen. Daar in Maastricht zag ik hoe die gasten met elkaar omgingen..... Er werd  gestreden, er werd gewonnen, er werd verloren, maar die spirit die daar heerste daar MOET je direct op inhaken. Zeker 8 spelers per categorie konden naar mijn mening meteen in aanmerking komen. Een groep was te klein (maar 5 deelnemers) meisjes >19.jaar. Okay dan maar 5 uitnodigen. (Jammer genoeg was Ilona geblesseerd.)

De squash bond moet zeggen wie in aanmerking komt voor training en met wie samen. Soms in de buurt van een speler dan weer bij de anderen in de buurt om een beetje evenwicht te krijgen i.v.m. reistijden.

Er moet tijdens zo'n toernooi al een plan klaarliggen voor de trainingen!!!! Niet eerst weken laten verstrijken en dan besluiten ja maar die jongen heeft dit....... of dat meisje heeft dat... op iedere speler is wel wat aan te merken als het er op aan komt. Niet lang wikken en wegen maar handelen en uitnodigen.

Geachte Bond niet iedereen gaat en kan in Amsterdam komen trainen! Ga er ook niet op wachten totdat er misschien weer wat spelers bij komen!

Een nieuw jeugdtoernooi organisatie is opgericht door Tom Lucas, Marc ter Sluis en Guido Ploem. Hun organisatie heeft de roepnaam TMG!!!! Hallo kids en ouders als er EEN toernooi is wat door moet gaan is het deze. 3 jonge honden met ambitie! Na 2 bijzonder geslaagde toernooien in Hillegom en Hoofddorp komt de volgende op 13 maart in Almere, hou je mailbox in de gaten en schrijf je in. Kwaliteit gekoppeld aan een echt goeie bezetting met top jeugd zelfs uit het buitenland.... dus Alex, Steve, Dagmar, Tatu, Rogier, Lucas, enz. enz. haal je kids en hun ouders uiteraard over om mee te doen. Geef je op bij TMG en doe mee!!!!

Bij deze wil ik Paul Turken bedanken voor zijn columns in Squashlife! Waarin hij de ins en outs van onze mooie sport op een cynisch bedekte wijze verwoordt. Tussen de regels door lees ik een moraliserende vinger aan de pols achtige manier om sporters dan wel baaneigenaren op veranderingen te wijzen. Paul je schreef ooit dat je eigenlijk nooit trainingskampen voor oudere squashers tegen komt. Misschien kunnen wij dat eens uitwerken?!

Meersquash heeft zijn baasje Erik Kooijman zien vertrekken en we willen hem graag bedanken voor zijn inzet om het squash bij de mensen te houden!!! Zijn Meersquashkind is in veilige handen lijkt me met Tommy Berden, Arno Stolwijk en Ruud Eichorn.

Veel succes U allen!!!!!

Roel Tolner