Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Heeft de toekomstige squash jeugd toekomst?

 


Jeugd ranglijst toernooien ja of nee! Senioren ranglijst ja of nee!

Door mijn banden met wat Duitse squashclubs, –leiders, -spelers en -coaches moet het mij van het hart dat ik jaloers ben op hun verplichte regionale dan wel nationale ranglijst systeem.
Om de zoveel weken vinden regionale wedstrijden plaats en die ben je verplicht te spelen als je jezelf daarvoor opgeeft. Er wordt gespeeld in de verschillende leeftijdscategorieën van <13 - <15 - <17 - <19. Jongens en meisjes apart (of bij te weinig deelname?).
De resultaten worden gehonoreerd door middel van een puntenformule. Het puntentotaal wordt gebruikt om een klassement te verkrijgen van de verschillende leeftijdsgroepen. Tevens wordt er een totaal klassement gevormd van alle spelers waar bijvoorbeeld een jongen van <15 op plaats 8 staat tussen de oudere spelers van <19 en misschien wel boven iemand van <17. Misschien staat iemand van 17 wel bovenaan.

Het één en ander begint met het in beeld brengen van geïnteresseerde coaches, ouders of wedstrijdleiders per regio die dit mee willen organiseren. Daarna kunnen er pogingen worden ondernomen om de jeugdige spelers te interesseren en te motiveren mee te doen. Dan kan er gekeken worden of het haalbaar is. Er zal niet in iedere regio even veel animo zijn, maar dan kan men zich bijvoorbeeld bij een andere regio aansluiten.
Nu moeten er centra worden gezocht die geïnteresseerd zijn om deze wedstrijden in hun centrum te willen laten spelen. Deze wedstrijden zijn op een dag gepland en er wordt meestal in poules van vier gestreden, om de winnaars dan wel de verliezers te krijgen. Daarna spelen de eersten van deze poules per categorie tegen elkaar en vervolgens ook de nummers 2 enz. enz. Meestal speel je dus vier wedstrijden op zo'n dag t.w. drie poule wedstrijden en de finale. Deze wedstrijden vinden om de zoveel weken plaats. Deze moet je in principe dus meespelen. Dit is nodig om een goed en eerlijk beeld te krijgen van de speelsterkte. Na zoveel wedstrijden volgt er een landelijk weekend waar alle regio's tegen elkaar strijden en dat redt je niet op een dag.
De Squashbond voert in principe de supervisie en de bondscoaches moeten gezien de behaalde resultaten hun teams voor verschillende belangrijke toernooien dan wel EK en WK samenstellen. Alle uitslagen worden via internet getoond!!!! Dus kan er geen discussie over zijn waarom een speler wel of niet wordt geselecteerd. De onderlinge resultaten tellen en het racket spreekt.
Speel je te weinig wedstrijden om bijvoorbeeld om "tactische" redenen met zoiets van als ik vandaag niet tegen hem of haar hoef te spelen heb ik niet verloren in elk geval! Maar je krijgt dan ook geen punten voor de ranglijst en je concurrent wel. Ben je door ziekte of blessure afwezig dan ben je verplicht dit te "bewijzen".
Je moet een minimum aantal van de wedstrijden per seizoen gespeeld hebben en moet de eerste twee ranglijst toernooien mee gedaan hebben.
Door dit systeem kan het niet zo zijn, omdat je toevallig bij de bondscoach traint, dat je automatisch geselecteerd bent. De uitslagen beslissen!!!!!
Klinkt wel als dwang, maar wat willen we............ hopelijk resultaat op den duur met meer spelers (ook onbekende graag) die gewend zijn aan competitie!
Ik merk bij centra waar er een gezonde ladder competitie bijgehouden wordt, dat de banen beter bezet zijn en "drempels" verdwijnen. Een goed voorbeeld is Squash Hillegom!!!! De ladder die daar al jaren loopt is enorm groot. Je wordt als nieuwkomer gestimuleerd om mee te doen en daarna ook om de ladder te blijven spelen!! Marcel Dol, baas en speler van het eerste team en in de ladder, gaat voorop in die stimulatie!!!!

Ook voor de landelijke senioren top is er zo'n ranglijst competitie. Hier geldt ook de regel dat je verplicht bent mee te doen als je deze competitie aangaat, want ook die geeft je de kans je verplicht te meten met zelfs de wereldtop (LJ) dan wel de subtop (o.a. Piedro, Dylan). De bondscoach moet zijn team mede samenstellen door deze ranglijst en of de reserves aanwijzen. Even ter zijde de positie van LJ staat natuurlijk niet ter discussie!
Zelfs de Duitse kampioen Simon Rossner moet deze competitie meedoen. Maar er zijn voor de kampioenen en de top daaronder excuses aan te voeren als deze spelers elders PSA of WISPA toernooien spelen. Zijn (hun) kwaliteit staat niet ter discussie maar hij (haar) moet zich schikken. Deze "beschermde status" geldt ook voor de top jeugd en betreft dus alleen voor die dagen als zo'n toernooi gepland is.
Het mooie van dit ranglijst systeem is dat je de achterliggende groep spelers in contact brengt met de toppers boven hun. Daarbij wordt er een schaduw ranglijst gevormd van spelers van het tweede garnituur (2e selectie en zelfs een 3e). Deze groep die nu af en toe eens in een toernooi tegen de toppers spelen krijgen te weinig kans zich te meten met deze kwaliteit.

Iedereen heeft het over veel spelen maar waar en hoe want de toernooien zijn altijd in de weekends en zijn vaak matig bezet. Mede ook door de buitenlandse verplichtingen van de top. De uitslagen van de toernooien moeten uiteraard net als nu mee blijven tellen voor de ranglijst.
Ben je een lafaard en verschuil je je, dan zal je dat gedrag moeten veranderen want anders tel je niet mee!!!!

De vraag nu is vinden we dit plan wat en verdient het steun. Dan is de volgende vraag welke organisatie of instelling zou zoiets willen opzetten. Ik zelf ben niet zo'n goede organisator en heb waarschijnlijk dingen over het hoofd gezien, maar als er vragen e.d. zijn over dit onderwerp wil ik graag hierover met je van gedachten wisselen.

Een regionaal dan wel provinciaal kampioenschap kan waarschijnlijk ook weer eens van stal worden gehaald! Maar dan wel met goede spelregels en verplichtingen aangaande de centra, organisatoren en tegenstanders!

In het weekend van 16-17-18 januari jl. was ik regelmatig te vinden bij het PSA toernooi bij Meersquash in Hoofddorp. Meersquash is nog zo'n echt squash ademend centrum van Erik Kooyman en Angelique. Door mijn training met jeugd die ook internationaal speelt ben ik ook bekend geraakt met buitenlandse jeugd. Mijn aandacht werd getrokken door twee jonge deelnemers van het toernooi die ik absoluut wilde zien spelen t.w. de Engelsman Robert Downer, 17 jaar en verliezend finalist!!!!!!!!!!! Een ander talent, vind ik althans, Raphael Kandra uit Duitsland, deze jonge linkshandige vent gebruikt zo goed de hele baan en staat echt te schaken!
Heerlijk deze flair en ervoor gaan met alles wat in hun zit en daarbij al zoveel tactische en technische vaardigheden laten zien. Hou ze in de gaten.

Bij dezen wil ik de organisatie van dat toernooi onder aanvoering van Tommy Berden, Arno Stolwijk en Ruud Eichorn van Next Events bedanken wat zij voor het squash in Nederland doen.

Een andere Engelse deelnemer was Mark Fuller en met hem had ik gesprek over of hij onlangs nog gespeeld had. Hij zei me dat hij wat PSA toernooien had afgewerkt de laatste maand en dat hij in de loop van die week al vier wedstrijden had gespeeld voor zijn County ( Engelse provincie). Het is dus niet verwonderlijk dat deze knapen fit, scherp, dan wel goed zijn.
Zijn verhaal bracht me eigenlijk op het Duitse ranglijst idee, veel spelen en veel strijd!!!!!.......... Heerlijk is het om dat zwarte rubberen bolletje tussen drie muren en wat glas op een paar houten planken door de tent te jagen. Je tegenstander zoek spelen en veel spelen!!!!!!

Roel Tolner