Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Out of squash-site en AMSTELVELIANS

 


Ik weet niet of iedereen van jullie regelmatig de Engelse Squashsite bezoekt om internationale uitslagen dan wel commentaren te lezen. Persoonlijk ben ik een trouwe bezoeker en ben me tijdje geleden rot geschrokken om dat de Site op zwart ging. De oprichters en bedenkers stopten er mee omdat het project voor hun niet rendabel te maken was.
Ze hebben er veel geld en heel veel tijd in gestoken om hun idee gestalte te geven.
De  hele wereld over gereisd voor wedstrijd verslagen interviews en om noviteiten te melden voor de echte squashfans.
Het zwarte gat is wat ik toen voelde en het was of ik een goede vriend verloren had. Tijdens de Dutch Opens heb ik ze zien rond zeulen met laptop, camera en notitie blok om hun "kind" te voeden. In hun afscheidsbrief voelde ik frustratie, onbegrip en handen vol dode vogels.
Vooral dat lege handen gevoel kwam mede omdat er schijnbaar tijdens hun vele ontmoetingen er een aantal beloftes door derden zijn gedaan om te steunen dan wel te participeren. Hun power helemaal op en hobby werd straf ik vond het jammer voor die twee dat het zo moest eindigen.
Groot was de opluchting dat na een aantal weken de Site van zwart weer voorzichtig op "groen" ging (lees rood).
Er waren zoveel reacties gekomen met hetzelfde gevoel wat ik had ...dit mag niet gebeuren! Zie daar een squash bekende zakenman uit Engeland is met ze gaan praten en heeft een plan uitgewerkt om de zaak weer op te starten in een nieuwe commerciëlere vorm. Na lang wikken en wegen zijn ze weer ingestapt! Hopelijk blijft hun Squashsite nog lang in leven, want iedere dag de Squashsite niet aanklikken is hetzelfde als een dag dat je dan ons eigen Squashweb niet bezoekt om vooral de Nederlandse verrichtingen te volgen.
Nu volgen een paar squashreisverslagen van onze reporter reizende Roeltje;
In de middenjaren '80 had je een club in Heemskerk te weten de Marquetsers. Berucht waren ze om hun toernooi bezoeken met daarbij goed squash en een grote dosis humor. Wij uit Amstelveen t.w. Lucas Buit, Ivo van Ammers Kater en ondergetekende gingen regelmatig op maandagavonden op "werkbezoek" in Heemskerk.
Ivo had nog een broer t.w. Paul ook die ging wel eens mee. Hij was goede tennisser maar ook op squash gebied stond hij zijn mannetje. Helaas is Paul jaren geleden overleden en het moge duidelijk zijn veel en veel te jong.
Terug naar Heemskerk hun toenmalige voorzitter Piet van Aken vroeg me tijdens een bedrijfstoernooitje in Amstelveen of ik geen zin had om in Heemskerk wat training te verzorgen. Zo zijn we dus daar bij die Marquetsers terecht gekomen.
Jongens als o.a. John, Jaap, Ilja, Dave, Jim, Paul, Norbert en de fam. Tjoe How. Tuurlijk zeggen die namen jullie niks maar toch in mijn herinnering als de dag van gisteren....... Ik stond te  trainen met sommige van die gasten en de andere heren waren partijtjes aan het uitvechten met de Amstelveners. Rond half twaalf werd het na het spel opeens serieus met bitterballen en bier en dat serieuze gevoel vonden we maar niks?! Daarom hebben we dat ook een tijdje kunnen volhouden, thanx boys!!!!
Tegenwoordig tref je nog wat van de spelers uit die tijd aan op de banen van Beverwijk en Castricum.
Het genoemde Amstelveense trio met als vierde man Marcel van Kuylenburg moest eens een promotie wedstrijd spelen in Hoogezand je weet wel bij Maastricht rechts af! Het opperhoofd daar was en is volgens mij nu nog steeds Fred Karsenbarg (eigenlijk ging hij liever zeilen). Hij had een prima clubje daarin het hoge noorden en ik geloof zelfs dat er 70 jeugd leden waren!!!! Het was top gezellig en wij wonnen ook nog dus dat was dubbel genieten. Oorspronkelijk kom ik uit de kop van Drente en ik dacht laat ik op de terugweg even snel langs wat familie te gaan in een gat genaamd EEN (bij Norg). De jongens vonden het okay en heb ik ze in café Hofsteenge gestald en een half uurtje later  zat ik er ook. . Er was ook wat familie met me meegekomen om die "Amstelvelians" eens van dichtbij te bekijken. Het werd me toch een feest met Willie Alberti, Johnny Jordaan en meer Hollandse en Duitse schlagers. Uitgekozen door de bekende DJ BUIT en hoorbaar gemaakt door  een echte ouderwetse Jukebox! De uutsmieters en gehaktballn bleevn maar door komen en ik geloof dat we om 11 uur ‘s avonds weer op huus aangingen. En donker is daar ook echt donker kan ik je vertellen. Ik kom nog wel eens daar in EEN en zoek de kroeg nog wel eens op en de eigenaar en zijn vrouw beginnen meteen weer over die super avond met die roare gastn uut 'ut westn!

Roel Tolner