Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Terug in de tijd

 


Deze keer gaan we echt terug in de tijd! Een snoepreis als het ware. Door mijn vorige column over onder andere Robert Jan Anjema werd het me duidelijk dat er een paar Kampioenen voor het Anjema tijdperk zijn geweest, die meer palmaressen op hun "kerfstok" hadden!

Zo zie je Maris dat ook Ja Min punten naar voren komen. De heer Maris liet zich 14 maal kronen. Terwijl de kruitdampen van de Tweede Wereld Oorlog nog aan het wegtrekken waren verscheen onze Phoenix voor de eerste keer op 1 en knokte zich in de naoorlogse jaren tot '59 aan toe naar de top! Een topper dus, tegenwoordig komt de Phoenix voor in Harry Potter. Mevrouw Jamin, die flikte het om vanaf '52 maarliefst 18 keer de titel binnen te halen. Alleen mevrouw Bakker zat haar in '69 een keer dwars om daarna in '70 mevrouw Jamin haar serie af te laten ronden, zodat ze haar 18 trofeeën kon laten etaleren!

Allemaal wel mooi en aardig maar er was een Jamin, ergens ver in 1800 geboren, die meer in zijn etalage had. Hij was een snoepfabrikant uit Rotterdam die zoete broodjes aan het bakken was en dat zo goed deed dat ie mocht blijven. Tenminste bijna een eeuw lang. Hij had in de roerige tijden van Maris en Jamin maar liefst ongeveer 600 etalages gevuld staan. Ik denk dat die Jamin bekender was in Nederland dan "onze" Jamin. Die andere Jamin wist Holland zoet te houden totdat in '93 Albert het tijdperk Jamin een A-HOLD toe riep en de verwen cultuur doorstartte.

Wat is er tegenwoordig toch aan de hand met de Egyptische squash cultuur, ze winnen bijna alle grote prijzen ten koste van jongens met de "Franse" slag en die jongens met de "Nelson" slag, om maar te zwijgen van de Boys Down Under.De "Channelboys" jongens hebben in het verleden nog wel eens een robbertje (nee niet Anjema) uitgevochten op dat stukje water wat ons van Engeland scheidt. Regelmatig ging één van tweeën nat. Maar goed... ze hadden afgestemd op het goede "Kanaal" en zie daar nu vechten ze samen tegen de Piramide spelers, maar ze liggen vaak Down Under. "Wij" hebben een Admiraal Laurens Janszoon De Ruyter aan het roer die zoekende in de woestijn de oplossing kan brengen... LJ doe je best! Ene Van Speyk zei ooit: "dan maar liever de lucht in" en dat moet ook om die Piramide spelers te bestrijden.

Mogelijk hebben de Piramide spelers hulp van bovenaf. Het schijnt regelmatig voor te komen dat de sterren worden beïnvloed door het sterrenstelsel Orion. Het lijkt er op dat hun loop patronen overeen komen met de stand van dat sterrenstelsel en dat ze een lichtend voorbeeld zijn voor de kleinere sterren!

Squash is weer geen Olympische sport en dat kan zeker niet in China. Die Chinese Voormuur is zo lang dat je altijd in een stroke situatie staat en ze kunnen de glazen achterwand niet goed maken omdat ze niet precies weten waar de deur moet komen!? Ze maken daar al 4000 jaar tafels en de eerste en enige fabrikant heette Ping... Ja, u raadt het al... Pong. Die Ping Pong was toen al de grote sponsor van de Chinezen want hij zei: "van die tafels kan je Chinees eten en je kan er op spelen". Deze Ping Pong snapte er wel de ballen van dus!  Later werd deze kreet door de Romeinen over genomen met zoiets van geef het volk Ciabatta en Juventus!

Roel Tolner