Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Het "Eljojo" effect

 


In februari staan de Nederlandse kampioenschappen weer op het programma in het Frans Otten Stadion in Amsterdam en dat doet me denken aan mijn eerste aanraking met topsquash in Nederland ongeveer 25 jaar geleden.

We hebben nu in 2008 LJ Anjema. Een ijzersterke titelkandidaat. Zijn vader, RJ, zullen we maar populair zeggen, was in de jaren 80 de man van de kampioenschappen en kampioen der Nederlandse kampioenschaptitels over de jaren heen! Het gerucht ging dat RJ maar 3 maanden per jaar echt aan het squashen was!
Hij bereidde zich kort voor de Nederlandse kampioenschappen voor door het tennisracket te verruilen voor het squashracket en het gravel voor parket. De rackets toentertijd waren van hout en hadden vaak nog een echte darm besnaring en een lange steel, maar slaan dat ze deden… tenminste in die tijd.

De eerste kampioenschappen die ik zag vond plaats in "De Kegel" in Amstelveen . Het was een baan met een glazen achterwand (een van de eerste centra in Nederland met deze luxe) en ging tussen RJ en Rick Zandvliet. Rick Zandvliet was regelmatig zijn mede finalist en een van de meest getalenteerde spelers uit de nationale squash geschiedenis. Rick werd regelmatig geplaagd door hernia en kon niet altijd op en top presteren, maar kon toch (1x) verhinderen dat RJ met de hoofdprijs (12x) aan de haal ging.

Ook ik speelde wel eens bij Dicky Squash tegen RJ en probeerde met allerlei toverballen deze Champ te verschalken… weinig kans. RJ zei me ooit - en deze uitleg gebruik ik regelmatig bij mijn trainingen- laat maar zien wat je gaat doen, dat is veel duidelijker voor jezelf.

Of het nou aan "De Kegel" lag dat weet ik niet, maar door toeval kwam ik daar terecht als speler en als trainer werd de latere 9-voudig Nederlands kampioen mijn toppertje, Lucas Buit!

Lucas was een topper in spe. In het gooien met ballen met wat gaten erin, op een lange smalle baan en waar aan het eind wat kegels staan. Die moesten allemaal om!  Lucas was toetertijd supergoed in het flipperen en ik geloof nummer 1 in ruimteschepen afknallen met raketjes op een één of andere speelautomaat. Overal stond zijn naam als hoogstscorende in de archieven van die machines!
Die flipperkast en speelautomaat stonden in “De Kegel” en ik kon regelmatig doordat we daar trainden de reactiesnelheid van Lucas bewonderen! Leuke tijd was dat.

Mijn kinderen zaten toen regelmatig voor de tv en keken naar Sesamstraat met o.a. de twee topfiguren Ernie en Bert. Ook in Wijk bij Duurstede had je twee figuren Eljo Kuiler en Bert van Rijswijk. Die hebben ook heel wat kinderen vermaakt op en rond de squashbaan.

Over Eljo wil ik graag iets zeggen! Ik ontmoet haar bijna wekelijks bij Squash Apeldoorn waar we trainen. Deze doorgewinterde toptrainster op leeftijd, superfit en in Nederland specialist in het trainen van en met jeugd d.m.v. karate kussens, dienbladen vol ballen, stoelen, bijzettafels en scheidsrechterstrappen en dan vergeet ik waarschijnlijk de helft. Trouwens dacht ik laatst even Apeldoorn te bellen werd er opgenomen en ging er gelijk een soort in gesprektoon, want ik hoorde TATU… TATU… TATU…!!!!!
Terug naar Eljo. Op gevarieerde wijze probeert ze met veel fantasie en wil om de kids wat te leren wat betreft het mooie squashspel. Dit is het" ELJOJO" effect! Als aan een touwtje zit je vast in die draaiende en kolkende mallemolen die Eljo heet.

Vorig jaar ben ik tijdens de NK gehuldigd door de Squashbond voor mijn gehele oeuvre als squashtrainer. Door de jaren heen heb ik blijkbaar iets uitgedragen en bijgedragen tot een squashgevoel (ene Hans van Zijl uit Lisse zei ooit: dat is het "Roel gevoel") waar een aantal mensen iets mee konden!

Door de komende NK en de herinnering aan het afscheid toen van Lucas en die uitreiking kom ik op Eljo! Ooit als internationaal schoonspringster voor Nederland uitgekomen. Later als trainster van topspringers ook beroemd en berucht geworden. Als squashtrainster denk ik dat als zij nog nooit gehuldigd is voor haar werk!

Ik wil Eljo door middel van deze column graag eren!! Er zijn waarschijnlijk een flink aantal oudere spelers en huidige jeugdspelers die dit gevoel hopelijk met mij delen!!!!

Roel Tolner