Roel Tolner
COLUMN
Roel Tolner

 

Golfoorlog


Bij deze moet het mij van het hart dat tijdens mijn bezoek aan de Masters Kampioenschappen afgelopen november bij Meersquash in Hoofddorp het volgende opviel.

Ten eerst dat het niveau dermate goed was en ik met verbazing heb gekeken hoe sommige spelers het elkaar moeilijk maakten. Er werd niet altijd fair gestreden, want er was een ouwe Jan Vos die zijn haren nog had en ook zijn streken. Tom car- less was terwijl Jasons Morris daar stond. Ad stuurde regelmatig Harry het Bosch in! John Schweertman stoof Bloem in Hermans gezicht. Ronald Permantier werd regelmatig tussen de benen door gespeeld door Ronaldinho Cune. Maurice Wolters prikte zich behoorlijk aan de Paul Anton's Hoogendoorn! Emile van de WAUW rekende af met Erik Kooyman van Meersquash want hij had een flinke bon staan na afloop. Emile kreeg weer de wisselprijs mee, een kanon voor op de schoorsteen mantel?! Zijn vrouw had nog zo gezegd dit jaar niet winnen hoor want dat stofding daar word ik gek van! Joop van Gutsem werd de echte Oude Meester, tijdens de uitreiking riep iemand uit het publiek; durf je wel tegen die kleintjes!!!!! Hij stak met kop en schouders boven zijn tegenstanders uit.

Tijdens de prijsuitreiking bleek ook dat Jay Francis er aan gedacht heeft om golf prof te worden. Nou had hij dat maar gedaan, want nu zijn squash tegenstanders konden hem nu al niet volgen, laat staan de golfers. Ook het publiek werd vaak op het verkeerde been gezet. Tijdens de korte rallies hoorde ik de kenners zeggen: “weer 2 under par”, velen waren geen par-tij voor hem. Maar toen Jay een nick bal sloeg zei hij: “That's a hole in one!!!”. Nu heb ik als squashtrainer een gat in de golfmarkt ontdekt; ze moeten leren boasten, want dat heb ik ze nog niet zien doen!!!!!

Ook blijken er in het rijtje masters verscheidene andere spelers te zijn die ook die hobby hebben opgedoken. Eén wil ik er even uitlichten te weten Mr. Ad Hoc-skes die tijdelijk het squash racket verruild voor de golfclub, en anders om ook, als het deze kampioen zo uitkomt. Als hij weer een vette squash trofee wil binnenhalen pakt hij twee keer zijn racket op gaat hij Erik Kooyman "vegen" en wordt weer Champ! Dit zijn geen grappen Ad!!!!!!

Graag wil ik het ontstaan van deze "Golf Hype" in de squashsport proberen te ontrafelen, EL Ninjo is de warme Golf stroom die in de afgelopen decennia's langs diverse kusten deze Golf-vloed heeft verspreid. Een stroom van Golfers is inmiddels te vinden op de daarvoor bestemde volktuintjes waar wat gaten ingeboord zijn. Een paar vlaggen in grond geprikt en de spelers kunnen hun "club" lidmaatschap bewijzen. Tassen op wieltjes vol met deze slastangen nemen ze mee en nog wat sherpa's om deze tassen rond te zeulen.

Nu heet een golf "racket" een club terwijl in de zestiger jaren diverse squash rackets clubs werden opgericht (in die periode tennisten de meeste goed ingevoerde squashers nog waardoor het woord racket nog te billijken valt!), maar nu de golfmanie de tennis capriolen overneemt nu begint de ellende duidelijk te worden!

Door het kiezen van deze naam werd dus de veranderings-Golf in de toekomst al aangegeven. Daarbij heeft de Avi Fauna in Alphen aan den Rijn zich opgeworpen als sponsor en heeft de nodige Eagles en Birdies terbeschikking gesteld. Nu blijkt dat de Golfstaten niet alleen meer aan de Perzisch Golf liggen maar ook aan de Noordzee. De bakermat ligt in Engeland waar de Golfstroom de eerste rampen heeft veroorzaakt en de drive zich kon verspreiden en nu ook in Nederland heeft toe geslagen.

In de vijftiger jaren werden we al eens opgeschrikt door wat al te onstuimige golven die uit de richting van Engeland kwamen en die een vloedgolf veroorzaakte. Zeeland werd helaas overspoeld en er zijn daar toen veel mensen door getroffen. Maar hoe heeft de voorzienigheid ook in deze gewerkt hoe kun je ook een land in Godsnaam Zeeland noemen dat is vragen om problemen!!!

Ook Duitsland werd een Golf staat!! Volkswagen stond garant voor de Golf, epidemie en voor de bunkers waren andere Duitsers verantwoordelijk die al in de veertiger jaren hun kuilen aan onze stranden groeven!!! Ik neem aan dat golf niet op helmgrass wordt gespeeld?!

Nu zijn er squashclubs die in de trant van 20 jaar geleden squashbanen sluiten om er fittness  te laten doen om zo meer rendement te halen uit de mode trends. Mij is ter ore gekomen dat in Zuid Holland in Puttershoek de eerste squashbaan verbouwd gaat worden tot putters hoek!

Tot zo ver dit golf verslag, maar ik kan jullie wel verzekeren dat dit op op papier niet de sport van de toekomst is, maar op golf karton!!!! 

Roel Tolner