Basiskennis spelregels
Je kunt de Basis spelregels ook downloaden als PDF-document en thuis printen. Handig om mee te nemen als je een toernooi of competitiewedstrijd gaat spelen.
Downloaden!
Nog twee weken en dan is het zover; het competitieseizoen 2005 – 2006 gaat van start. Het is gebruikelijk om als thuisspelende partij de wedstrijden op een avond te scheidsen. Bij toernooien gaat de wedstrijdleiding er vanuit dat je de volgende wedstrijd scheidst als je hebt gewonnen. Deze basisregels zijn opgesteld om je te helpen zekerder achter de baan te zitten.
___________________________________________________________
De aanwezigheid van de scheidsrechter is om te zorgen voor een soepel[1] en veilig verloop van de wedstrijd. De regels dienen voor een eerlijke uitslag, de scheidsrechter past deze toe.
Er is een spanningsveld tussen het soepel- en het veilig verloop van de wedstrijd. Stem de “strengheid” van de te scheidsen wedstrijd voldoende af op het niveau en realiseer je dat de veiligheid op de baan altijd voor gaat. Spreek indien nodig de spelers aan als er gevaarlijk wordt gesquasht. De speler die aan de beurt is om de bal te slaan mag geen hinder van de tegenstander ondervinden. Om dit te voorkomen, moet de tegenstander alle moeite doen om de speler: Als aan één van deze vier punten niet wordt voldaan (ook als de speler alle moeite heeft gedaan om het hinderen te voorkomen) is er sprake van hinderen. De speler kan dan beslissen om: Als een speler een let vraagt wil hij maar één ding: “Een juiste beslissing.”
Wanneer de speler het niet met je eens is zal hij vragen om: “Een correcte uitleg.” Dit is je taak als scheidsrechter!
LET OP! Om de situatie goed te kunnen beoordelen moet je twee dingen weten op het moment dat er gevraagd wordt: Met deze situatie als uitgangspunt neem je een belissing aan de hand van dit beslisschema: 1) Wordt er daadwerkelijk gehinderd? Nee à NO LET 2) Was er sprake van minimaal hinderen?[2] Ja à NO LET 3) Had de gehinderde speler de bal kunnen halen Nee à NO LET 4) Accepteerde de gehinderde speler de verhindering Ja à NO LET 5) Creëerde de gehinderde speler zijn / haar eigen Ja à NO LET 6) Deed de hinderende speler alle mogelijke moeite om Nee à STROKE 7) Was het door de verhindering onmogelijk een Ja à STROKE 8) Werd de gehinderde speler weerhouden van het Ja à STROKE 9) Had de speler de tegenstander met de bal geraakt Nee à YES LET Nu je je beslissing hebt genomen, kan het zijn dat de speler je om een uitlegt vraagt. Daar heeft hij / zij recht op. Het belisschema biedt je voldoende antwoorden en door het hanteren van officiële terminologie voorkom je discussie. Bijvoorbeeld: NO LET minimale hindering Tot slot · Neem je beslissingen vastberaden, blijf bij je standpunt. · Geef de speler een korte uitleg als daarom gevraagd wordt, maar laat je niet verleiden tot discussies. · Iedere scheidsrechter neemt verkeerde beslissingen. Accepteer dit en concentreer je op de volgende rally.
Als je vragen hebt kun je altijd een berichtje plaatsen op het forum van www.squashweb.nl. Wij zullen er dan voor zorgen dat je snel antwoord krijgt. Natuurlijk kun je ook rechtstreeks contact opnemen via Iedereen een sportief en succesvol seizoen toegewenst! Marina Kooistra [1] Onder “soepel verloop van de wedstrijd” wordt onder andere de continuïteit van het spel bedoeld. Het spel hoort onafgebroken door te gaan tijdens de game. Er zouden geen onderbrekingen mogen zijn tussen het einde van de rally en het begin van de volgende. Voorkom daarom “easy lets” en “cheap strokes.” [2] We spreken over minimaal hinderen als het hinderen zo minimaal was dat de speler zijn of haar bereik tot de bal of slag er niet door wordt beïnvloed. [3] Onder een redelijke zwaai wordt verstaan de achterzwaai, slag en uitzwaai.
________________________________________________________________________
Ja à naar vraag 2
Nee à naar vraag 3
en deed hij / zij daar alle mogelijke moeite voor? Ja à naar vraag 4
en speelde hij / zij door WAARNA hij / zij vroeg? Nee à naar vraag 5
verhindering in zijn / haar beweging naar de bal? Nee à naar vraag 6
zijn / haar tegenstander de ruimte te geven? Ja à naar vraag 7
redelijke zwaai te maken?[3] Nee à naar vraag 8
spelen van een winnende bal? Nee à naar vraag 9
in een directe lijn naar de voormuur OF was het een Ja à STROKE
winnende return via de zijmuur?
NO LET je accepteerde de verhindering
NO LET de gehinderde speler had de bal niet kunnen halen
NO LET je creëerde je eigen verhindering
NO LET je nam een indirecte lijn naar de bal
STROKE de tegenstander had een winnende bal kunnen slaan
STROKE je stond in de slag van de tegenstander
STROKE meer moeite doen om de tegenstander de ruimte te geven de bal te slaan
YES LET voldoende hindering
YES LET er was hindering, maar je had ruimte om de bal te slaan
European Referee