Natalie Grinham is zondag in Amsterdam voor het eerst Nederlands kampioene squash geworden. De nummer een van de plaatsingslijst was in de eindstrijd met 11-7, 11-9 en 13-11 te sterk voor de als tweede geplaatste Orla Noom. Grinham is geboren in Australië, maar komt sinds 2008 uit voor Nederland. De voormalig nummer twee van de wereld deed voor de eerste keer mee aan de nationale titelstrijd.

Mannen
Laurens Jan Anjema won bij de mannen. De als eerste geplaatste Hagenaar versloeg in de finale de een plek lager ingeschaalde Dylan Bennett: 11-3 11-4 11-6.

Anjema staat al jaren op eenzame hoogte in eigen land. In december vorig jaar bereikte hij als eerste Nederlander ooit de top tien van de wereld.

Overmacht
Ondanks zijn overmacht is Anjema het Nederlands kampioenschap nog niet zat. "Het is nooit gemakkelijk om te winnen. De druk is hoog. Iedereen verwacht dat ik weer die titel pak."

Hij staat bijna zestig plaatsen hoger op de wereldranglijst dan Bennett, die de nummer twee van Nederland is. "Maar ik probeer gewoon mijn eigen niveau te halen. Niet bezig zijn met de tegenstander en gefocust blijven."

De titel is een opsteker voor Anjema die een teleurstellende trip naar de Verenigde Staten achter de rug heeft. In New York gaf hij de Egyptische nummer vijf van de wereld Amr Shabana nog goed partij. In Detroit en Halifax lag hij er al snel uit.

"Dat gebeurt me eigenlijk zelden. Ik ben juist vrij constant. Dit is zeker een oppepper. Ik begon een beetje aan mezelf te twijfelen."