Natalie Grinham is goed begonnen aan de open kampioenschappen van Ierland. De 32-jarige Nederlandse, die in Dublin haar rentree maakt op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour na een afwezigheid van 11 maanden, versloeg in de eerste ronde haar landgenote Annelize Naudé.

De Almeerse squashster werd drie maanden geleden voor het eerst moeder (van zoon Kieran) en stond daardoor sinds oktober 2009 buitenspel. De voormalig nummer twee van de wereld, inmiddels weggezakt naar de zevende plaats op de mondiale ranglijst, herstelde snel van haar zwangerschap en bijbehorende bevalling en besloot reeds tijdens het WISPA Silver 20 kampioenschap in Ierland haar comeback te maken.

De partij tussen beide Nederlanders werd gekenmerkt door korte rally’s en een op en neer golvend speelbeeld. De als derde ingeschaalde Grinham was dominant in de eerste, derde en vijfde game, de ongeplaatste Naudé had het overwicht in de andere games. Na slechts 36 minuten stond de eindstand dan ook al op het scorebord: 11-8, 3-11, 11-5, 8-11, 11-5.

“Ik ben blij dat ik weer op de baan sta en opgelucht dat ik de eerste ronde door ben gekomen. Eerlijk gezegd wist ik van te voren niet wat ik kon verwachten. Fysiek had ik vandaag geen problemen, maar het was mentaal wel erg zwaar om constant geconcentreerd te blijven,” aldus de opgetogen Grinham, die donderdag in de kwartfinales op de Ierse Aisling Blake stuit.

Ook Vanessa Atkinson kwam vandaag in actie tijdens de Irish Open. De nummer vijf van de plaatsingslijst speelde sterk in haar openingspartij tegen haar trainingsmaatje Lauren Siddall en had weinig problemen om de Engelse van zich af te schudden. Het werd 11-3, 11-3, 11-7. De 34-jarige Atkinson treft nu de Amerikaanse Natalie Grainger (2).