frank_hartkoren.jpgNet als vier weken geleden was er dit weekend voldoende strijd te beleven tijdens het Nederlands Kampioenschap voor junioren. frank_hartkoren.jpgNet als vier weken geleden was er dit weekend voldoende strijd te beleven tijdens het Nederlands Kampioenschap voor junioren. Waar destijds Centre Court het decor was van het belangrijkste jeugdtoernooi in ons land, was nu Squash Almere de plek waar de 57 beste jeugdspelers van Nederland samen kwamen. Destijds werd er gestreden in de leeftijdsklasse <11, <15 en <19 jaar, nu stonden de nationale titels in de categorieën <13, <17 en <23 jaar op het programma.

In de oudste klasse (<23 jaar) gingen de titels naar Frank Hartkoren en Milou van der Heijden. Voor de 21-jarige Hartkoren was het pas voor het eerst dat hij zich tot beste Nederlander mocht laten kronen. De speler van ‘MeerSquashHeroes werd regelmatig tweede of derde op verschillende NK’s, maar winnen deed hij nog niet eerder. Ook dit keer was er vooraf geen rekening gehouden met een zege voor de linkshandige squasher. In een veld van negen plaatste Hartkoren zich op zaterdag eenvoudig voor de finalepoule waarin hij het moest opnemen tegen Tom Hoevenaars en Bart Ravelli. Hartkoren won zondag vroeg op de ochtend van teamgenoot Ravelli (3-1), die op zijn beurt later op de dag Hoevenaars met 3-2 versloeg. In de laatste partij van de dag was die echter weer net iets sterker dan Hartkoren (3-2). Doordat alle drie de spelers ieder één partij wonnen gaf het gamesaldo uiteindelijk de doorslag. Met voor Hartkoren de felbegeerde titel tot gevolg.

Bij de meisjes waren er slechts twee deelneemsters. Vorig jaar waren het er ook slechts drie hetgeen geen goed teken is. Het niveau van de twee aanwezige talenten was daarentegen wel om over naar huis te schrijven. Uiteindelijk was het de 18-jarige van der Heijden die de één jaar jongere Anne Jongerden klopte. In de spannende partij hield de speelster van Hemubo / Squash Almere in de derde game haar zenuwen het best in bedwang, waarna ze de partij vervolgens gedecideerd uitspeelde: 11-5, 10-12, 13-11, 11-5.

De titels in de onder 17 categorie gingen zoals verwacht naar Marc ter Sluis en Ilona Lagerweij. Beide toptalenten waren het gehele toernooi oppermachtig en stonden dan ook geen enkele game af. Ter Sluis klopte achtereenvolgens Joost Biezeno (kwartfinale), Roshan Bharos (halve finale) en Guido Ploem (finale) in straight games. Lagerweij won zelfs vijf partijen met klinkende cijfers. In totaal stond de in Almere woonachtige squashster slechts 49 punten af. Een gemiddelde van iets meer dan drie punten per game. In de finale moest Tessa ter Sluis zich gewonnen geven tegen de dadendrang van de Almeerse, die haar zusje Laura Lagerweij derde zag worden.

Bij de jongens onder 13 jaar waren er maar liefst 18 inschrijvingen. Een verhoging van bijna honderd procent ten opzichte van 2008. Christoph Winzer werd uiteindelijk Nederlands kampioen en dat deed hij met overmacht. In de finale liet hij Peter Fritsche jr. kansloos. De derde plaats ging naar Tess Jutte. In de jongste leeftijdscategorie bij de meisjes ging Megan Tolner met de titel aan de haal. De dochter van de gerenommeerde coach Roel Tolner was in een poule van zeven te sterk voor alle concurrenten. Yasmine El Hamdi werd tweede, terwijl Megan’s jongere zusje Lynn de bronzen medaille veroverde.

Een kleine maand geleden veroverden Rick Penders (jongens onder 19 jaar), Milou van der Heijden (meisjes onder 19), Richard Schrader (jongens onder 15), Tessa ter Sluis (meisjes onder 15), Peter Fritsche jr. (jongens onder 11) en Lynn Tolner (meisjes onder 11)  in Wijk bij Duurstede al de nationale jeugdtitels in de overige leeftijdsklassen.