staatssecretaris_bussemaker.jpgStaatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS heeft gisteren het officiële startsein gegeven voor vier Centra voor Topsport (CTO's) en drie Nationale Trainings Centra (NTC's) in Nederland. staatssecretaris_bussemaker.jpgStaatssecretaris Jet Bussemaker van het ministerie van VWS heeft gisteren het officiële startsein gegeven voor vier Centra voor Topsport (CTO's) en drie Nationale Trainings Centra (NTC's) in Nederland. De centra zijn bedoeld om de topsport in ons land verder te ontwikkelen, door de faciliteiten dichter bij elkaar te brengen.

"De sport staat centraal, maar ook onderwijs is voor atleten belangrijk, evenals de nabijheid van medische zorg", aldus Bussemaker. "Dit is weer een belangrijke stap richting Nederland als gastland van de Spelen van 2028." Wethouders uit de CTO-steden Heerenveen, Amsterdam, Eindhoven en Papendal waren in Den Haag aanwezig om de officiële beeldmerken in ontvangst te nemen uit handen van de staatssecretaris. In deze centra wonen, trainen en studeren atleten uit verschillende disciplines.

De NTC-steden Sittard, Utrecht en Den Haag, die zich alle op een specifieke sport richten, kregen hun plakkaat van NOC*NSF-voorzitster Erica Terpstra. "Voorlopig zijn dit de enige steden die door de strenge selectieprocedure zijn gekomen", aldus Terpstra. In deze kabinetsperiode kunnen de centra gezamenlijk rekenen op 6 miljoen euro aan overheidssteun.

Ook Squash Bond Nederland gaat gebruik maken van de nieuwe initiatieven van de overheid. SBN vestigt haar Nationale Trainings Centrum in het Frans Otten Stadion in Amsterdam om zo voor haar nationale selecties en Talenten optimaal gebruik te kunnen gaan maken van de faciliteiten van het CTO. Voor squashers vanaf (ongeveer) 16 jaar zal er komend jaar een unieke mogelijkheid komen om studie en sport op dagelijkse basis te combineren. Afgelopen maandag is de groep 14 tot en met 19 jarige talenten van SBN reeds voorgelicht over de (komende) mogelijkheden om sport en onderwijs op één plek te combineren. Grootste pluspunten voor de sporters zijn de grotere omvang van het sportprogramma en de rust en regelmaat in het dagprogramma door het wegvallen van doordeweekse reistijden.

Voorlichting voor de (brede) Nationale Selecties en de talentgroep 19-23 jaar vindt in de komende twee maanden plaats als de vrijkomende faciliteiten samen met het CTO nader zijn uitgewerkt.