lj_new_york.jpgLaurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben zich vandaag in het Frans Otten Stadion wederom tot Nederlands squashkampioen laten kronen. Voor de 26-jarige Anjema was het de vierde keer dat hij de beste bleek van Nederland. De zes jaar oudere Atkinson legde al weer voor de elfde keer beslag op de nationale titel. Anjema klopte in de eindstrijd Piedro Schweertman, Atkinson versloeg Annelize Naudé. Naast de heren en dames A werd er ook in vijf andere categorieën hevig gestreden om nationale titels.

lj_new_york.jpgLaurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben zich vandaag in het Frans Otten Stadion wederom tot Nederlands squashkampioen laten kronen. Voor de 26-jarige Anjema was het de vierde keer dat hij de beste bleek van Nederland. De zes jaar oudere Atkinson legde al weer voor de elfde keer beslag op de nationale titel.

De als eerste geplaatste Atkinson, de mondiale nummer elf, nam in Amsterdam revanche op Annelize Naudé (2), die haar een jaar eerder onttroond had als nationaal kampioene. Eenvoudig ging het echter niet voor de voormalig wereldkampioene. Atkinson won weliswaar de eerste twee games, maar moest daar hard voor werken. Nadat de Amsterdamse Naudé vervolgens de derde game had weten te veroveren ging het in grote getale aanwezige publiek er eens goed voor zitten. Atkinson herpakte zich echter, schakelde halverwege een tandje bij en sleepte vervolgens volkomen verdiend haar elfde nationale titel binnen: 11-9, 11-8, 8-11, 11-7. Het brons ging naar Orla Noom. De 23-jarige Hoofddorpse was met 11-0, 11-8, 11-6 te sterk voor Dagmar Vermeulen.

Bij de mannen ging de overwinning zoals verwacht naar topfavoriet Anjema. De Hagenaar kreeg de titel echter niet cadeau en moest zelfs voor het eerst in de laatste vier NK’s gameverlies incasseren. De als tweede ingeschaalde Piedro Schweertman won namelijk de openingsgame en deed dat bovendien met indrukwekkend spel. Vanaf het tweede bedrijf nam Anjema echter het heft stevig in handen. De nummer zestien van de wereld liet zien waarom hij deze positie op de wereldranglijst bekleedt en gaf zijn teamgenoot bij HSRC De Diepput in het vervolg van de partij geen schijn van kans meer. Anjema domineerde, maakte vrijwel geen fout meer en werd daarvoor beloond met een vierde opeenvolgende nationale titel: 8-11, 11-1, 11-5, 11-1. Sebastiaan Weenink werd derde door Bart Ravelli te verslaan. Het werd 11-5, 11-3, 11-7 in het voordeel van de Hagenaar.

"Ik was heel onrustig in mijn hoofd”, verklaarde Anjema zijn slechte start. "Een NK geeft altijd extra druk. Iedereen die ik ken komt kijken en ook in de week ervoor heeft iedereen het erover. Zo zenuwachtig ben ik zelfs niet op grote toernooien, zoals in New York. Het heeft toch iets speciaals.” De Hagenaar sloot zich vervolgens na de eerste game voor alles en iedereen af. "Ik kroop even in mijn schulpje.” Dat hielp, gezien de overmacht waarmee hij de overige games won. De linkshandige Anjema komt met zijn vier titels overigens nog lang niet in de buurt komt van zijn vader Robert Jan Anjema die twaalf NK's op zijn naam schreef.

Naast de heren en dames A werd er ook in vijf andere categorieën hevig gestreden om nationale titels. In de heren B slaagde de als derde geplaatste Frank Veen erin om de jonge en zeer talentvolle Marc ter Sluis (9) van zich af te houden. Na een lange en spannende partij werd het uiteindelijk 11-5, 4-11, 8-11, 11-9, 11-5 in het voordeel van de ervaren Veen, in de Nederlandse competitie uitkomend voor Amstelpark Squash. De dames B klasse werd een prooi voor Patricia van Geest, de nummer twee van de plaatsingslijst. De speelster van Squash Hillegom klopte Ivonne Luijt (8) met 11-6, 11-9, 11-8.

David Jordens bleek veruit de sterkste in de heren C categorie. In vijf wedstrijden stond de speler van Sports Planet Westervoort geen enkele game af. In de eindstrijd kon ook Jordie Verdonk (6) geen game afsnoepen van de als eerste geplaatste speler: 11-13, 8-11, 3-11. De als tweede gerangschikte Betty Hoogervorst won de dames C door de één plaats hoger ingeschaalde Katrien Baarendse op het centercourt te verslaan. Hiervoor had de speelster van Dekker Squash Warmond wel twee tiebreaks nodig: 13-11, 12-10, 8-11, 11-7. De heren D klasse tenslotte ging naar Siebren Hempenius. De nummer zeven van de plaatsingslijst had de volle vijf games nodig om zich in de finale te ontdoen van Ed van Mechelen: 11-8, 8-11, 7-11, 11-7, 11-9.


UITSLAGEN (Finales)

Heren
Laurens Jan Anjema (1) bt. Piedro Schweertman (2) 8-11, 11-1, 11-5, 11-1

Dames
Vanessa Atkinson (1) bt. Annelize Naudé (2) 11-9, 11-8, 8-11, 11-7