nick_with_dutch_open_trophy.jpgZoals inmiddels te doen gebruikelijk kijkt Squashweb regelmatig terug op de PSA en WISPA evenementen die de voorgaande dagen of weken plaats hebben gevonden. In deze editie dan ook een terugblik op de toernooien in Zweden (heren en dames), Canada (heren) en de Verenigde Staten (dames). Het opvallendste nieuws kwam afgelopen weekend zonder enige twijfel uit Zweden. Want daar haalde Nick Matthew zijn eerste titel van het jaar binnen zonder dat hij daarvoor in de finale in actie moest komen. nick_with_dutch_open_trophy.jpgZoals inmiddels te doen gebruikelijk kijkt Squashweb regelmatig terug op de PSA en WISPA evenementen die de voorgaande dagen of weken plaats hebben gevonden. In deze editie dan ook een terugblik op de toernooien in Zweden (heren en dames), Canada (heren) en de Verenigde Staten (dames). Het opvallendste nieuws kwam afgelopen weekend zonder enige twijfel uit Zweden. Want daar haalde Nick Matthew zijn eerste titel van het jaar binnen zonder dat hij daarvoor in de finale in actie moest komen.
 Tegenstander Karim Darwish, de mondiale nummer één, trok zich namelijk op de ochtend van de eindstrijd terug vanwege een enkelblessure, die hij een dag eerder op had gelopen in zijn halve finale partij tegen landgenoot Mohammed El Shorbaghy, de wereldkampioen bij de junioren. Een enorme tegenvaller dus voor het evenement, gedoteerd met ruim 60.000 Amerikaanse dollars, dat de laatste jaren is uitgegroeid tot het grootste toernooi in Scandinavië.

Ondanks het feit dat Matthew de toernooizege cadeau kreeg, was de titel een belangrijke opsteker voor de Engelsman. In 2008 stond de 28-jarige squasher, die in Zweden de finale bereikte door James Willstrop in een hoogstaande partij uit te schakelen, maar liefst negen maanden buitenspel vanwege een hardnekkige schouderblessure waaraan hij zelfs geopereerd werd. De voormalige British Open winnaar kwam echter sterk terug en won gelijk in zijn eerste toernooi de Forexx Dutch Open te winnen. Toch duurde het nog een aantal maanden voordat Matthew echt terug was op zijn eigen topniveau. En nu dat het geval is, kunnen alle wereldtoppers de borst nat maken. Een halve finaleplaats in december tijdens de Saudi International 2008, een finaleplaats in januari tijdens de Tournament of Champions 2009 en de overwinning tijdens de Case Swedish Open 2009 beloven veel goeds voor de komende periode.

blueno60_small.jpgOok de dames streden in Zweden om belangrijke wereldranglijstpunten. Onze landgenote Annelize Naudé werd in Linköping al verrassend in de tweede ronde uitgeschakeld door de Engelse Victoria Lust, die uiteindelijk in de finale haar meerdere moest erkennen in de Deense Line Hansen. Een fikse tegenvaller dus voor de 32-jarige Nederlandse. Zeker met het NK Squash voor de boeg waar de Amsterdamse haar nationale titel verdedigt.

In het Canadese Halifax liet de Australiër David Palmer weer eens zien over geweldige kwaliteiten te beschikken. De nummer zes van de wereld nam op gepaste wijze revanche voor de twee nederlagen die hij vorig jaar september leed tegen de Engelsman Peter Barker in twee opeenvolgende PSA finales. Tijdens de Bluenose Squash Classic 2009 liet hij namelijk geen spaan heel van de mondiale nummer tien, een dag eerder nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema. Het werd 11-5, 11-5, 11-7 in het voordeel van de tweevoudig wereldkampioen. Voor de 32-jarige Palmer was het overigens al weer de 22e titel in zijn uitmuntende loopbaan.

Ook Natalie Grainger had afgelopen week reden tot lachen. De Amerikaanse, vierde op de mondiale rangli07_hk_sf5_004.jpgjst, bleek de sterkste tijdens de Burning River Classic 2009. Bij afwezigheid van de twee beste squashsters ter wereld, Nicol David en Natalie Grinham, was de nummer twee van de plaatsingslijst heer en meester in eigen land. Tot aan de finale stond de 31-jarige Grainger geen game af en in de eindstrijd kon de Britse kampioene Alison Waters alleen de eerste game afsnoepen van de met een fantastisch balgevoel gezegende WISPA president. Daarna was het eenrichtingsverkeer: 9-11, 11-1, 11-6, 11-4. Voor Grainger was het de tweede titel in korte tijd. Een week eerder had ze ook al de Greenwich Open 2009 op haar naam geschreven.