grand_central.jpgVorige week blikten we voor het eerst kort terug op de gespeelde toernooien op de professionele circuits die de squashsport kent. En ook deze week zetten we de winnaars (en de verliezers) weer even op een rijtje. Deze week focussen we ons daarbij vooral op New York, want de Amerikaanse metropool stond en staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson deden in de ‘Big Apple’ van zich spreken, maar zij waren niet de enige! lj__ramy.jpgVorige week blikten we voor het eerst kort terug op de gespeelde toernooien op de professionele circuits die de squashsport kent. En ook deze week zetten we de winnaars (en de verliezers) weer even op een rijtje. Deze week focussen we ons daarbij vooral op New York, want de Amerikaanse metropool stond en staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson deden in de ‘Big Apple’ van zich spreken, maar zij waren niet de enige!

In New York werden afgelopen weekend twee grote toernooien gespeeld. Of beter nog, één daarvan is nog steeds aan de gang. De beste heren van deze aardbol strijden namelijk tot en met donderdag in het fameuze Grand Central Station om de felbegeerde titel ‘Tournament of Champion’. En uiteraard het aantrekkelijke prijzengeld en de belangrijke wereldranglijstpunten. Grand Central Station, horen we u denken? Dat is toch een treinstation? Klopt, maar sinds jaar en dag ook een populaire bestemming op de Professional Squash Association World Tour. Promotor John Nimick heeft met de opbouw van een volledig glazen squashbaan in een van de grootste treinstations ter wereld een schitterend toernooi neergezet. Een evenement waar alle spelers bij aanwezig willen zijn, maar dat tegelijkertijd honderdduizenden nietsvermoedende Amerikanen in aanraking brengt met de squashsport. Of te wel, de Tournament of Champions is een regelrechte promotie voor squash.

Op het moment van schrijven (maandagavond 26 januari) is het toernooi aangekomen bij de kwartfinales. Met daarin een groot aantal namen: Karim Darwish, Ramy Ashour, Gregory Gaultier, James Willstrop, David Palmer, Thierry Lincou, Nick Matthew en Mohd Azlan Iskandar. Op de laatste na, stuk voor stuk spelers die het toernooi ook daadwerkelijk kunnen winnen. En dan ontbreekt in het mooie rijtje nog Amr Shabana die gisteren in zijn partij tegen Nick Matthew geblesseerd moest opgeven met hamstringklachten. Kortom: er zijn vele kanshebbers en het niveau van de wereldtop is hoog. Dat onze Nederlandse trots Laurens Jan Anjema gisterenavond liet zien dat hij gelijkwaardig is aan al deze toppers, door bijna de Egyptische wereldkampioen Ashour uit te schakelen, is dan ook een groot compliment. En biedt tevens mooie vooruitzichten voor de toekomst. De winnaar van de Tournament of Champions is door Squashweb niet te voorspellen, maar de in bloedvorm verkerende Karim Darwish, de nieuwe nummer één van de wereld, is toch wel enigszins de favoriet. Maar ja, wat koop je daarvoor? Pas donderdagavond weten we meer.

grainger__kawy.jpgEen paar kilometer verderop vond er ook een belangrijk vrouwentoernooi plaats. En die is inmiddels wel afgelopen. Met de Amerikaanse Natalie Grainger als winnares. De nummer vier van de wereld, die in de halve finale Vanessa Atkinson uitschakelde, had in New York haar zenuwen het beste in bedwang. Want zowel in de kwartfinale, halve finale en finale kreeg de als eerste geplaatste Grainger pas in de vijfde game haar tegenstandster op de knieën. In de eindstrijd tegen Omneya Abdel Kawy had ze daar zelfs een tiebreak voor nodig in het beslissende bedrijf: 11-4, 8-11, 12-10, 9-11, 13-11. De Egyptische Abdel Kawy, als tweede gerangschikt, had overigens zelf ook twee marathonpartijen nodig gehad om zich te ontdoen van Samantha Teran (14-12 in de vijfde) en Laura Lengthorn-Massaro (13-11 in game vijf) in respectievelijk de kwart- en halve finale.

De spanning tijdens de Harrow Greenwich Open 2009 komt niet uit de lucht vallen. Sinds de introductie van de nieuwe telling (PAR tot 11) bij de vrouwen, medio juli van het vorige jaar, is het niveau van de dames dichter bij elkaar komen te liggen. Er zijn vrijwel geen makkelijke wedstrijden meer. Zelfs niet voor de mondiale lijstaanvoerster Nicol David, net als de Nederlandse Natalie Grinham en diens zus Rachael ontbrekend in New York, die overigens inmiddels al wel weer vijftien opeenvolgende maanden ongeslagen is. Ondanks de dominantie van David belooft het jaar 2009 dan ook veel goeds voor het damessquash op de Women’s International Squash Players Association World Tour. Het niveau neemt zichtbaar toe en daarmee ook de spanning. Prettig om te merken, zeker gezien het feit dat Nederland dit jaar (van 20-27 september) gastheer is van het officiële individuele WK voor dames, de Forexx Women’s World Open Squash 2009.

Uiteraard werd er in week 4 niet alleen gesquasht in New York. In Cardiff legden Manuela Manetta en Rasmus Nielsen beslag op de hoofdprijs tijdens de open kampioenschappen van Wales. De als eerste geplaatste Italiaanse deed dat door de Engelse Victoria Lust (mooie naam overigens) met 11-9 in de vijfde game terug te wijzen. De Deen Nielsen rekende knap doch enigszins verrassend in straight games af met ‘Welshman’ David Evans, een voormalig British Open kampioen, tegenwoordig squashcoach, die nog steeds op een zeer hoog acceptabel niveau acteert.

In Calgary was Arturo Salazar de sterkste tijdens de Talisman Energy Bankers Hall Pro-Am 2009, een toernooi dat jaren geleden een keer door Tommy Berden werd gewonnen. Dat Calgary op hoogte ligt was zeker geen nadeel voor de razendsnelle en ultrafitte Mexicaan, die in eigen land gewend is om met minder zuurstof in de lucht om te gaan. De Schotse qualifier Alan Clyne moest in de finale zijn meerdere erkennen in Salazar, zij het nipt: 2-11, 11-13, 11-13. In Australië tenslotte liet Donna Urquhart zich eenvoudig kronen tot winnares van het niet al te sterk bezette WISPA Tour 4 kampioenschap in Daisy Hill. De Nieuw-Zeelandse Amanda Cranston was in de eindstrijd geen partij voor de Australische toernooifavoriete.

Naast de afronding van de prestigieuze Tournament of Champions staat deze week ook de Motor City Open 2009 in Detroit op het programma. Met deelname van Laurens Jan Anjema die zal proberen om in de Amerikaanse autostad zijn goede vorm door te zetten. Aan Squashweb zal het niet liggen. Wij doen uiteraard verslag van LJ’s wedstrijden in de Verenigde Staten!


toc.jpg