bo2008-sq_14069-400.jpgSquash Bond Nederland (SBN) heeft gisterenmiddag bekend gemaakt dat Lucas Buit voor de periode tot en met het EK voor landenteams in Zweden (eind april) benoemd is tot bondscoach van de herenselectie. Hiermee is er eindelijk een opvolger gevonden voor Sjef van der Heijden, die in mei 2008 afscheid nam als coach van de nationale mannenploeg met een bronzen medaille tijdens het EK in eigen land. De 41-jarige Buit, die o.a. Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham coacht, zal later deze week bekend maken welke spelers tot de brede selectie gaan behoren van de Nederlandse squashploeg. bo2008-sq_14069-400.jpgSquash Bond Nederland (SBN) heeft gisterenmiddag bekend gemaakt dat Lucas Buit voor de periode tot en met het EK voor landenteams in Zweden (eind april) benoemd is tot bondscoach van de herenselectie. Hiermee is er eindelijk een opvolger gevonden voor Sjef van der Heijden, die in mei 2008 afscheid nam als coach van de nationale mannenploeg met een bronzen medaille tijdens het EK in eigen land. De 41-jarige Buit, die o.a. Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham coacht, zal later deze week bekend maken welke spelers tot de brede selectie gaan behoren van de Nederlandse squashploeg.

Welke rol de negenvoudig Nederlands kampioen na het EK gaat vervullen bij de training van Nederlandse topspelers is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van de goedkeuring en totstandkoming van de ambitieuze topsportplannen van SBN. Een fulltime trainingsprogramma op één centrale locatie voor de Nederlandse (wereld-)top, subtop en talenten (mannen en vrouwen), met inbreng van internationale topspelers, ligt ter beoordeling bij het NOC*NSF en het ministerie van VWS. Doel van het programma is om op lange termijn een structurele individuele top tien klassering van Nederlandse heren en dames op de wereldranglijst te bereiken, alsmede een top vier klassering bij het WK voor landenteams. Met Grinham (2), Anjema (16) en voormalig wereldkampioene Vanessa Atkinson (11) beschikt ons land reeds over drie mondiale top-20 spelers.

Het ultieme streven van het ambitieuze topsportplan van de squashbond is het behalen van Olympische medailles op het moment dat squash vanaf 2016 onderdeel wordt van de Olympische Spelen. In oktober 2009 zal tijdens de IOC meeting in Kopenhagen gestemd worden over de toelating van squash tot het grootste sportevenement ter wereld. Squash heeft hierbij concurrentie van karate, golf, rugby, roller sports, honkbal en softbal.