De Belastingdienst heeft gisteren beslag laten leggen op de inventaris van de squashhal aan de Schoonbroeksweg in Apeldoorn-Noord. De uitbater, de beruchte Zwolse ondernemer Ronald Kroes, zou een belastingschuld hebben. Squashcentrum Apeldoorn is gesloten.

door Rob van Gemert. donderdag 14 augustus 2008

APELDOORN - De Belastingdienst heeft gisteren beslag laten leggen op de inventaris van de squashhal aan de Schoonbroeksweg in Apeldoorn-Noord.

De uitbater, de beruchte Zwolse ondernemer Ronald Kroes, zou een belastingschuld hebben. Squashcentrum Apeldoorn is gesloten.

Kroes wordt al jaren achtervolgd door de Belastingdienst in verband met faillissementen van talloze van zijn bedrijven. De dienst doet geen inhoudelijke mededelingen over de zaak.

De withete Ronald Kroes wilde wel reageren op de - in zijn woorden - fascistische methoden van de Belastingdienst. "Ze leggen mij operetteaanslagen op. De Belastingdienst is rancuneus op mijn persoon. Ik heb me in het verleden weliswaar bediend van een handelswijze die niet de schoonheidsprijs verdient, maar ik heb altijd legaal gehandeld. Ik ben geen crimineel."

Kroes is intussen in nog een conflict verwikkeld, namelijk met de eigenaar van de hal, Squash Nederland. Dat bedrijf wil de huurovereenkomst die beide partijen met ingang van 1 juli hebben gesloten, ontbinden. Squash Nederland zou van Kroes nog geen cent huur hebben ontvangen. De onderneming uit Hillegom rook onraad toen zij van de reputatie van de Zwollenaar hoorde.

Squash Nederland vreest dat Kroes van plan is de abonnementsgelden voor het nieuwe seizoen te innen en vervolgens met de noorderzon te verdwijnen. Kroes ontkent overigens dat sprake is van een sterfhuisconstructie.

 

Squash Nederland wil snel weer open

APELDOORN - Nadat het Hillegomse bedrijf de publiciteit had gezocht, ontstond er onrust onder de leden van de squashclub. "Niemand heeft tot nu toe betaald", erkent Kroes. "We zijn nu in Apeldoorn zo beschadigd.

Ik denk niet dat de leden nog enig vertrouwen in ons hebben. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ik in Apeldoorn niets meer heb te zoeken." Onderhandelingen tussen Kroes en Squash Nederland over een vrijwillige ontruiming zijn op niets uitgelopen. Een kort geding dient waarschijnlijk volgende week voor de rechtbank in Haarlem. Frans Richter, algemeen directeur van Squash Nederland, is blij met de ontruiming van de hal door de Belastingdienst. "Dit versnelt en versterkt onze procedure. Als het kan, willen we binnen enkele dagen weer open gaan." Maar ook Kroes ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. "Het is dubieus of Squash Nederland in het gelijk wordt gesteld omdat we de huur niet hebben betaald. We hebben namelijk afgesproken een bedrag van 15.000 euro voor de abonnementsgelden over juli en augustus te verrekenen met de borgsom en huur. Ik ga proberen de schade die ik hierdoor lijd, te verhalen op de Belastingdienst en Squash Nederland."



Bron: De Stentor