In het weekend van 16 t/m 18 mei wordt het Nederlands Kampioenschap Squash Dubbel gespeeld, dat onder auspiciën van de Nederlandse squashbond georganiseerd wordt. Rond de honderd koppels zullen strijden voor een nationale titel in drie verschillende categorieën, te weten de heren-, gemengd- en damesdubbel. In het weekend van 16 t/m 18 mei wordt het Nederlands Kampioenschap Squash Dubbel gespeeld, dat onder auspiciën van de Nederlandse squashbond georganiseerd wordt. Rond de honderd koppels zullen strijden voor een nationale titel in drie verschillende categorieën, te weten de heren-, gemengd- en damesdubbel.

Sinds het jaar 2000 organiseert Squash Bond Nederland jaarlijks het officiële NK Dubbel en is de interesse voor het dubbelspel in de squashsport flink gestegen. Twee tegen twee squashen op een ruimte van iets meer dan zestig vierkante meter vraagt veel geduld, creativiteit en vooral de nodige beheersing. De ‘let-situaties’ zijn dus ook een gemeengoed en rallies duren vaak lang zodat concentratie een bepalende factor kan zijn.

De meeste teams kiezen voor een ‘links-rechts’ strategie, waarbij het zeker een voordeel is mocht een duo een links- en rechtshandige samenstelling hebben. Het dubbelspel is niet zo energiek als het enkelspel, aar vraagt techniek, een snelle reactie en vooral geduld om niet te snel aanvallende fouten te maken. Dit daar de telling het point-a-rally systeem behelst en dus elke fout afgestraft wordt met een punt voor de tegenpartij. Een wedstrijd gaat om de ‘best-of-three’ games en per game moeten 15 punten bij elkaar geslagen worden. Bij een 14 gelijke stand bepaald de ontvangende partij of de game tot 15 of 17 punten uitgespeeld wordt.

De deelname van de onlangs tot Nederlandse genaturaliseerde Natalie Grinham is nog onzeker. De 30-jarige Almeerse moest vorige week de strijd in de kwartfinale van de British Open 2008 in Liverpool staken door een kleine spierscheuring in haar bovenbeen. Haar herstel verloopt echter dusdanig voorspoedig dat een deelname, in de mixed dubbel (met Sander Kock) en damesdubbel (met Milou van der Heijden), van de nummer twee van de wereld nog steeds tot de mogelijkheden behoort. De voormalige wereldkampioene in het damesdubbel kan dit toernooi bij winst haar eerste Nederlandse titel veroveren. Tot de topfavorieten in het herendubbelspel mag het duo Stephen Cooke / René Mijs gerekend worden. Een eventuele overwinning zou een derde titel voor dit duo betekenen.

In totaal zullen ruim 140 spelers deelnemen aan dit pas negende officiële Nederlandse Kampioenschap Dubbel, dat in Hillegom (ZH) gespeeld gaat worden.