Lucas BuitSquasher Lucas Buit speelt deze week voor het laatst voor Nederland. De 40-jarige Amsterdammer is bezig aan zijn twintigste Europees kampioenschap op rij en vindt het daarna genoeg geweest. Zijn droom is nu verder te gaan als bondscoach, als vervanger van Sjef van der Heijden, die ook na het EK afscheid neemt. Lucas BuitAmsterdam (ANP) - Squasher Lucas Buit speelt deze week voor het laatst voor Nederland. De 40-jarige Amsterdammer is bezig aan zijn twintigste Europees kampioenschap op rij en vindt het daarna genoeg geweest. Zijn droom is nu verder te gaan als bondscoach, als vervanger van Sjef van der Heijden, die ook na het EK afscheid neemt.

„Ik ben de ideale kandidaat”, aldus Buit, die nu al volop training geeft aan jonge talenten zoals Laurens Jan Anjema, de nummer 19 van de wereld. Ook Van der Heijden ziet in Buit „de meest logische keuze”. De scheidende bondscoach heeft er veertien jaar opzitten en hoopt in Amsterdam op het EK teams af te sluiten met zijn 402e wedstrijd. Dat aantal haalt de bondscoach als Nederland in de finale komt. Hij kan de baan niet meer combineren met het beheer van zijn squashcentra in Valkenswaard en Eindhoven.

De bond is er overigens nog niet uit. „We weten dat Lucas graag wil, maar er zijn meer kandidaten”, zei algemeen directeur Marcel Borst woensdag. Buit heeft bovendien niet de officiële trainerspapieren. De bond heeft geen haast. „Een bondscoach is nu niet accuut nodig. Pas volgend jaar tijdens de WK moet er weer iemand staan.”