Vanessa op de British OpenSquashweb is samen met “Dutch Delight“, een groep van 14 Beverwijkse squashers, bij de British Open in Manchester om de Nederlanders te volgen. Onze aandacht gaat uit naar: Vanessa Atkinson, Lucas Buit, Annelize Naude, Bea de Dreu-Spitse, Denise Sommers en de in Nederland wonende Natalie Grinham, Ellie Pierce en Nicol David. Vandaag mochten we de wedstrijden van Vanessa Atkinson en Lucas Buit in de Masters aanschouwen.

MANCHESTER – Hoofdronde kwartfinale Vanessa Atkinson

Door Marina Kooistra

Vanessa Atkinson - Rachel GrinhamDe eerste game lijkt Vanessa redelijk makkelijk af te gaan. Op 8-3 heeft ze de eerste gameball, maar Rachel geeft het niet zomaar weg. Uiteindelijk pakt Vanessa na vijf gameballs de eerste game met 9-7. De tweede game callt de scheidsrechter in het begin onterecht een bal van Vanessa down. Na een onderonsje tussen de kleine Australische en de kortharige Vanessa, wordt er een let gespeeld. De fit ogende Rachel voert het tempo op en Vanessa moet vijf punten achter elkaar weggeven.Op 5-5 wordt een lange ralley met spectaculaire pic-ups van de beide dames in het voordeel van Vanessa beslist waarmee ze de leiding in de game weer overneemt: 6-5. Het hoge tempo lijkt Vanessa te vermoeien en Rachel schrijft de tweede game op haar naam: 9-7. Op gameball voor Rachel in de derde game raakt ze Vanessa op haar hand. Er wordt een ‘injury-break’ van drie minuten ingelast, die later wordt omgezet in een uur. Na deze break is Grinham gespannen, zo vertelt ze later. “Vanessa begon moe te worden, en dat was in mijn voordeel.” “Ik wist dat ze uitgerust terug zou komen, en heb me een uur afgevraagd of ze voor shots zou gaan, of juist voor de ralley. ”That psyched me out”. Toch stuurt de Australische Nederlands trots na de blessuretijd onverbiddelijk met 7-9 9-7 9-6 9-0 naar huis. 

 

 

 

 

 

 

 

Fitte Fransman kansloos tegen Buit.
De nummer 1 geplaatste als tegenstander tegenkomen is altijd slecht nieuws. Zo ook voor de sympathieke Fransman Laurent Combaluzier, die het in de kwart finale van de 40+ masters tegen Lucas Buit gaat opnemen. De eerste game heeft Lucas 7 minuten nodig om deze met 9-1 naar zich toe te trekken. De tweede game toont hij zich solidair door de bal twee keer de baan uit te slaan waarmee hij zijn tegenstander in de gelegenheid stelt op adem te komen. En dat heeft hij nodig, want ondanks het niveauverschil blijft de fitte 40 plusser voor ieder punt gaan. 33 Minuten later wint Lucas: 9-1 9-0 9-3. Hij gaat door naar de halve finale.

 Lucas Buit  Lucas Buit

Na de wedstrijd heb ik eigenlijk maar 1 vraag.
27 Boasts in de eerste game? Ja, maar het was toch 9-1? Luidt het antwoord. Als ik er 54 had geslagen had hij helemaal geen punt gehad! De negenvoudig Nederlands kampioen lacht en zit er ontspannen bij. Dit is een karakterbaasje, maar ik kon de baan wel opengooien tegen hem, voegt Buit nog toe. Het was een goed potje voor mij om in te komen. Hoe blijf je zo fit? Vraagt een van de Dutch Delight delegates zich in het voorbijgaan af. Ach, gewoon een beetje aanklooien, antwoordt de Nederlandse squash master bescheiden.

lucas-laurent3665.jpg