Tommy Berden start PSA comeback in zijn achtertuin

Van 9 t/m 11 juni a.s. zal in het squashcentrum “Squash Almere” een internationaal squashtoernooi plaatsvinden. De TranzparanZ Open kent een internationaal deelnemersveld en is een initiatief van Stichting Topsquash Nederland die nauw samenwerkt met Squash Bond Nederland, de gemeente Almere en de Provincie Flevoland.

De TranzparanZ Open 2006 is onderdeel van een reeks van PSA en WISPA toernooien in Nederland. Dit zijn toernooien met een bescheiden budget die echter wel spelers en speelsters vanaf de top 40 op de Wereldranglijst zal aantrekken. Belangrijker is echter de doelstelling van de stichting om op deze wijze de Nederlandse squashers de kans te bieden om zich, tijdens professionele toernooien, te meten met buitenlandse toppers en daarbij punten te verdienen voor de Wereldranglijst. Door deze toernooien in Nederland te organiseren, krijgen de Nederlanders een voorkeursbehandeling d.m.v. wildcards en zal dit hopelijk leiden tot een kwaliteitsimpuls op lange termijn.

Initiatiefnemer is viervoudig Nederlands Kampioen, Tommy Berden. Ondanks dat hij nog actief is als professional, heeft hij zijn vizier al op de toekomst gericht. De contacten die hij heeft opgedaan als professional speler in het squashwereldje, en door het zelf werven van sponsoren in het bedrijfsleven, maken mogelijk dat er een dergelijk internationaal circuit in Nederland georganiseerd wordt. Organisator/promotor Thony Schwab en negenvoudig Nederlands Kampioen Lucas Buit zijn namens stichting Topsquash Nederland verantwoordelijk voor de promotie en uitvoering van het circuit. Elke editie zal een ander hoofdsponsor kennen die vaak in relatie staat met de regio waar het toernooi zal plaatsvinden.

De eerste editie zal in het teken staan van de comeback van Tommy Berden. Na een blessureperiode van ruim een half jaar, maakt hij zijn rentree in het PSA circuit. Door zijn duikeling op de ranglijst, dient hij zijn opwachting te maken in het kwalificatietoernooi . Vele geplaatste spelers zullen hem niet graag als “qualifier” treffen, want hij is weer redelijk in vorm en kan het toernooi op zijn naam zetten. Marc Reus is als enige Nederlander rechtstreeks toegelaten, via een wildcard, tot de hoofdronde. In de kwalificatie zullen maar liefst acht Nederlandse spelers proberen om een plekje in het hoofdtoernooi te veroveren. De belangrijkste kanshebbers zijn Rene Mijs, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink.

Bij het damestoernooi is er ook een vreemde eend in de bijt. De nummer vier van de Wereld doet namelijk mee, Natalie Grinham uit Australië. Normaal gesproken is dit toernooi een maatje of drie te klein voor een speelster van haar formaat, maar als de kersverse echtgenote van Tommy Berden en als inwoonster van Almere, is zij zich terdege ervan bewust dat zij natuurlijk niet kan ontbreken. Bij het vrouwentoernooi zullen ook een groot aantal Nederlandse speelsters hun opwachting maken, Orla Noom, Margriet Huisman en Dagmar Vermeulen mogen op eigen bodem trachten de buitenlandse speelsters te kloppen.