Voorbeschouwing PLAY OFF Damesteams

Het is onze nobele taak om zo objectief mogelijk verslag te doen en daarom moeten wij eerlijkheidshalve schrijven dat het niveau bij de damesteams goed is als je de nummer 1 en 2 van de Wereld op je evenement hebt. We zullen op deze pagina de selectie van de teams eens onder de loep nemen en een voorzichtige prognose wagen. We doen dat in de volgorde van wedstrijden. Bij het beschrijven van de speelsters beperken we ons tot de verwachte opstellingen, anders wordt het een te lang verhaal. Elders op deze pagina kunt u ook korte profielen vinden van de belangrijkste spelers en speelsters.

ALL-IN-SOLO / VICTORIA
vs
HEMUBO / SQUASH ALMERE

De eerste halve finale bij de dames gaat tussen All-In-Solo Victoria en Hemubo / Squash Almere. Victoria eindigde in de reguliere competitie als eerste, maar de Rotterdammers kregen na afloop van het seizoen een aantal punten in mindering omdat Karen Kronemeyer gedurende het seizoen werd betrapt op doping. Kronemeyer kreeg onlangs een schorsing van twee jaar nadat bij haar het verboden middel benzylpiperazine was aangetroffen tijdens de Nationale Kampioenschappen. Door de puntenaftrek werd het team uit Rotterdam voorbij gestreefd door Amstelpark op de ranglijst, waardoor Squash Almere in de halve finale de tegenstander is. Ondanks de vervelende dopingaffaire kent Victoria toch een ontzettend sterk team. Vanessa Atkinson is de kopvrouw van de (grote) favoriet voor de titel. Atkinson is al jaren de beste speelster van Nederland en momenteel ook van de wereld. De nummer 1 van de wereld wordt bijgestaan door de Engelse Jenny Duncalf, de nummer 6 van de wereld, die 23 jaar geleden in Nederland (Haarlem) werd geboren. Op positie drie staat de 24-jarige Dominique Lloyd-Walter. Deze Engelse werd halverwege het seizoen aangetrokken door Victoria als vervangster van Jenny Tranfield die aan het begin van het seizoen haar carrière moest beëindigen in verband met een slepende achillespeesblessure. De Nederlandse Milja Dorenbos complementeert het team. Dorenbos komt al een aantal jaren uit voor Victoria en speelt een belangrijke rol in de jacht op de nationale titel.

Tegenstander van Victoria in de halve finale is Hemubo / Squash Almere. De regerend landskampioen komt pas voor het tweede jaar uit in de Eredivisie en verdedigt dus haar titel. In haar eerste seizoen bleek Squash Almere gelijk de sterkste. In de finale was het, in een eenzijdig duel, te sterk voor….. Victoria. Net als vorig jaar wordt het Almeerse team geleid door de Australische Natalie Grinham, de nummer vier van de wereld. Grinham, woonachtig in Almere, won twee maanden geleden drie gouden medailles op de Commonwealth Games door o.a. de Maleisische Nicol David te verslaan. Ze is dus in goede vorm. Voorafgaand aan het seizoen was het de bedoeling dat Squash Almere de Play-Offs zou spelen met Vicky Botwright (#5 van de wereld). Maar vanwege een vervelende blessure slaagde de beste Engelse speelster er niet in om de vereiste drie wedstrijden te spelen, waardoor Almere ernstig verzwakt aantreedt. Op positie nummer 2 speelt nu de Amerikaanse kampioene Latasha Khan, die 22e staat op de wereldranglijst. Margriet Huisman, die vorige week haar eerste WISPA finale bereikte in Frankrijk, neemt de derde positie in voor Squash Almere en de ervaren Daphne Albada Jelgersma bezet positie vier.

All-In-Solo / Victoria begint deze halve finale als grote favoriet. Op alle posities zijn de Rotterdammers, in principe, sterker dan de dames van Hemubo / Squash Almere. De verwachting is dat Squash Almere alleen op positie 1 voor een stunt kan zorgen, maar het moet raar lopen wil Victoria op zaterdag niet in beide finales, ook de heren zijn zwaar favoriet, vertegenwoordigt zijn.

Verwachte opstellingen:

Vanessa Atkinson vs. Natalie Grinham
Jenny Duncalf vs. Latasha Khan
Dominique Lloyd-Walter vs. Margriet Huisman
Milja Dorenbos vs. Daphne Albada Jelgersma
 

 

AMSTELPARK
vs
MEERSQUASH

In de tweede halve finale bij de dames neemt Meersquash uit Hoofddorp het op tegen het Amsterdamse Amstelpark. Meersquash, dat al jaren uitkomt in de hoogste squashdivisie in Nederland, eindigde het reguliere seizoen op de vierde plaats, op ruime afstand van koploper Amstelpark. En ook in de halve finale is Meersquash de underdog. De kans dat Meersquash het Amsterdamse team uit de finale weet te houden wordt op 35% ingeschaald.

De wedstrijd tussen de kopvrouwen van beide teams zal een Maleisisch onderonsje worden. Wereldkampioene Nicol David neemt het hierin namens Amstelpark op tegen Tricia Chuah. Beide dames wonen en trainen (gezamenlijk) in Nederland en kennen elkaars spel als geen ander. Wellicht dat dit in het voordeel werkt van de 23-jarige Chuah, maar de kans dat zij haar één jaar jongere landgenote weet te verslaan is niettemin nihil. De watervlugge en superfitte David is op jonge leeftijd al een absolute topper en laat zich zelden tot nooit verrassen door een lager geplaatste speelster.

Op positie twee spelen ook twee landgenoten tegen elkaar. De in Zuid Afrika geboren Nederlandse Annelize Naude (29), uitkomend voor Amstelpark, treft de jonge en zeer talentvolle Orla Noom die kind aan huis is bij Meersquash. Naude begint de wedstrijd als favoriet. Eerder deze maand klopte ze Noom in de laatste reguliere competitiewedstrijd. Maar eenvoudig ging het niet (3-1). En ook nu zal de ervaren en slimme nummer 14 van de wereld het niet gemakkelijk krijgen tegen de 20-jarige Noom die de afgelopen maanden grote vooruitgang heeft geboekt getuige haar goede resultaten, o.a. een titel en een finaleplaats, op de WISPA Tour.

Op positie 3 speelt Aisling Blake voor Amstelpark tegen Suzie King van ‘MeerSquash. Aisling komt uit Sligo in Ierland, ze woont en traint momenteel in Amsterdam. De afgelopen jaren is ze serieus bezig met haar squash carrière, traint veel en dat is te zien aan haar sterk verbeterde spel. Playing coach Ellie Pierce over Aisling: ” Aisling plays a hard hitting, tight game to the back that doesn’t leave her opponents with much choice.”
Suzie King (20 jaar) is een getalenteerde Engelse speelster die goed heeft gepresteerd bij de jeugd en speelt dit jaar voor het eerst in de Nederlandse Eredivisie. Suzie is een ‘smooth mover’ op de baan en verbeterd haar spel meer en meer nu ze tegen de wereldtop speelt. Suzie zal alle zeilen bij moeten zetten om het geweld van hard-hitster Aisling te voorkomen.

De dames die op positie 4 spelen zijn allebei opkomende jeugdspelers, Leonie Holt (20) van Amstelpark tegen Carmen Nuijen (18) van ‘MeerSquash. Deze jongedames hebben elkaar eerder ontmoet bij de individuele WK voor Junioren in België afgelopen zomer. Leonie studeert aan de Universiteit in Birmingham. Carmen mag nog maar een paar weekjes in de jeugdcategorie <19 spelen. We zullen zien hoe deze dames de gezonde strijd aangaan tijdens de Play Off’s. De uitkomst van deze wedstrijd kan dan ook alle kanten op.

Verwachte opstellingen:

Nicol David vs. Tricia Chuah
Annelize Naude vs. Orla Noom
Aisling Blake vs. Susannah King
Leonie Holt vs. Carmen Nuijen

Klik hier om naar de Eredivisie Play Off's pagina's te gaan