Profielen & Voorbeschouwing Play off Herenteams

Zoals al vele jaren achtereen, is dit jaar het niveau van de play off teams weer ongekend hoog. We zullen op deze pagina de selectie van de teams eens onder de loep nemen en een voorzichtige prognose wagen. We beginnen met de Eredivisie herenteams en we doen dat in de volgorde van wedstrijden. Bij het beschrijven van de spelers beperken we ons tot de verwachte opstellingen, anders wordt het een te lang verhaal. We besluiten de voorbeschouwingen met een prognose van de uiteindelijke landskampioen. Elders op deze site kunt u ook korte profielen vinden van de belangrijkste spelers en speelsters. 

FORTIS SQUASH UTRECHT
vs
REEWOUD APELDOORN

Utrecht werd vorig jaar verassend tweede. Dit seizoen werd die goede prestatie als maatstaf genomen door de teamleiding. Sterker nog, doelstelling is kampioen worden. Utrecht heeft in Gregory Gaultier uit Frankrijk zijn sterkste speler. Hij is de nummer acht van de Wereld en heeft de potentie om zelfs nummer 1 te worden. Hij is nog relatief jong. Hij oogt arrogant en dat is hij ook wel. Echter een beetje attitude op de baan is altijd leuk om te zien. Utrecht had in David Palmer zelfs een speler uit de top 5 van de Wereld, helaas kon deze topper uit Australië niet vier keer spelen in de reguliere competitie. Een vereiste om speelgerechtigd te zijn voor de play offs. Hun nummer twee komt nu ook uit Frankrijk, Renan Lavigne komt vertoeft al enige jaren in de top 20 van de Wereld en is een sympathieke speler op de baan en ook buiten de baan. Op positie drie zal Glenn Keenan zijn opwachting maken. De Australiër met de Nederlandse squashstatus is ook onderdeel van de teambegeleiding. Samen met de andere team manager, Mavalda Smelik, is hij verantwoordelijk voor het succes van Utrecht. Keenan speelt nog maar weinig PSA toernooien, maar kende een hoogste PSA notering van 51. Last but not least, Michael Fiteni. De enfant terrible van de squashbanen heeft recent zijn lange manen geknipt, maar of hij daarmee ook zijn streken heeft afgedaan zal de vraag zijn. Altijd lastig om tegen te spelen en leuk om te aanschouwen.

Tegenstander is Reewoud Apeldoorn. De formatie van teammanager en speler Tatu Murronmaa heeft voor het eerst in zijn bestaan de Play off gehaald. Een goede prestatie. Daarmee is de doelstelling behaald, maar nu ze er toch zijn willen ze meer. Teammanager Tatu heeft de meest fanatieke supportersschare uit de Eredivisie. Deze fanatieke, maar sportieve aanhang, kan het verschil maken in deze beladen wedstrijd. Tatu beschikt over het loopwonder, Olli Tuominen. Deze Fin blijft altijd maar lopen en lijkt te beschikken over een oneindige longinhoud. Op Positie twee speelt de stoïcijnse Stacey Ross uit Engeland. Op postie drie speelt Mark Rogers uit Zuid Afrika en Tatu zelf zal de positie op vier innemen.

Wat gaat dit nu voor resultaat opleveren? Op papier heeft Fortis Utrecht de beste kansen. Indien men speelt in de verwachte opstellingen dan, zijn de kansverhoudingen 60/40% in het voordeel van de Utrechters. Echter kansloos is Apeldoorn zeker niet en met de nodige steun van hun supporters kan het nog vreemd verlopen.

Verwachte opstellingen:

Fortis Utrecht vs Reewoud Apeldoorn
Michael Fiteni   Tatu Murronmaa
Glenn Keenan   Mark Rogers
Renan Lavigne   Stacey Ross
Gregory Gaultier   Olli Tuominen

 

 

DIDACTICUM VICTORIA

vs

PUNT & van de Weerdt

HSRC de Diepput

Victoria aast al jaren op de titel. Ze waren aanwezig op de laatste zeven play offs, maar buiten twee verloren finales was er weinig succes voor de Rotterdamse formatie. Vorig jaar had alles moeten samenvallen toen de Play off in Rotterdam werden gehouden en het team op papier de sterkste formatie had. De droom werd toen wreed verstoord door Utrecht, die Victoria in eigen huis uitschakelde in de halve finales. Voormalig teammanager Jacques van Leeuwen wordt soms nog steeds badend in het zweet wakker. Zijn opvolger heeft de druk van de favorietenrol overgenomen. John de Paauw is dit seizoen de man die mag beschikken over het Real Madrid van de squashteams. Want Victoria beschikt zonder twijfel over de sterkste selectie. Wereldkampioen 2005, Thierry Lincou uit Frankijk voert het topteam aan. Op positie twee Karim Darwish uit Egypte, Op positie drie, Joe Kneipp uit Australië en viervoudig Nederlands kampioen, Tommy Berden op positie vier. Eerste reserve is  Rene Mijs. En dan te bedenken dat Anthony Ricketts en Ong Beng Hee eigenlijk ook op de lijst stonden, maar wegens omstandigheden niet spelen. In principe moet dit team het kampioenschap binnenhalen. Echter in het verleden is het vaker misgegaan. De formatie verloor dit seizoen maar 2 keer en sloot de reguliere competitie als koploper af. Echter play off wedstrijden kennen een andere dimensie. Het AZ van Louis van Gaal kan daar over meepraten.

Punt & van de Weerdt HSRC de Diepput. Een hele mond vol. Niet echt een naam waar de redactie van teletekst blij mee is. Echter wel een goede en trouwe sponsor van de Haagsche formatie. Mede door hun steun speelt de Nederlands kampioen  en Hollands hoop op een toekomstige Wereldkampioen bij HSRC de Diepput. Zijn naam, Laurens Jan Anjema. Hij beklimt de Wereldranglijst met een gestaag tempo, maar wel met een behoorlijke vastberadenheid. Helaas is hij de enige die weerstand kan bieden aan de spelers van Victoria. Ritwik Bhattaharya, Sebastiaan Weenink en Piedro Schweerman complementeren het team, maar zullen weinig kans maken tegen hun tegenstanders. Laurens Jan Anjema mag het dus opnemen tegen Thierry Lincou. Normaal gesproken weinig kans, maar LJ klopte Lincou dit seizoen in eigen huis met 3-1. Een pijnlijke nederlaag voor de nummer drie van de Wereld. Deze wedstrijd alleen is al de moeite waard om een kaartje te kopen, want LJ is in staat om het kunstje te herhalen en zo weer een stapje op de ladder te klimmen die moet reiken naar een uiteindelijke Wereldtitel.

Verwachte opstellingen:

Didacticum Victoria vs Punt & vd Weerdt HSRC
Thierry Lincou   Laurens Jan Anjema
Karim Darwish   Ritwik Bhattacharya
Joe Kneipp   Sebastiaan Weenink
Tommy Berden   Piedro Schweertman

 

Wie gaat dan nu uiteindelijk kampioen worden? We houden het kort, maar als Didacticum Victoria Rotterdam dit jaar weer de titel mist, dan zal dit een behoorlijke verassing zijn. De verwachting is dat ze in de finale Fortis Utrecht treffen en het zal zeker geen walk over worden, maar wel een gedegen overwinning voor de formatie van John de Paauw.