Laurens Jan Anjema stunt tegen wereldtopper Thierry Lincou

ROTTERDAM - Didacticum Victoria tegen HSRC is dé klassieker in de Nederlandse squasheredivisie. Zoiets als Feyenoord tegen Ajax. Koploper Victoria ging dinsdagavond op eigen terrein verrassend onderuit tegen de Haagse equipe (1-2), de nummer vier van de ranglijst. Een kleine domper voor het Rotterdamse team van manager John de Paauw, dat zich al lang en breed heeft geplaatst voor de play-offs eind mei in Utrecht.

In de tweede partij vond het hoogtepunt van de avond plaats in het bomvolle squashcentrum aan de Kralingseweg. De beste spelers van beide teams, wereldtopper Thierry Lincou en Nederlands Kampioen Laurens Jan Anjema, namen het tegen elkaar op. De uiterst getergde Anjema won uiteindelijk, tot zichtbare ontsteltenis van de niet lekker in zijn vel zittende Fransman: 0-3. Anjema staat nog niet in de mondiale top-twintig, maar hij maakt een enorme progressie door. Zijn doorbraak lijkt een kwestie van tijd.

In de eerste wedstrijd kwam namens de Rotterdammers de Haagse (en ex-speelster van HSRC) Vanessa Atkinson, de beste squashster van de wereld, de glazen kooi in. Ze ging onderuit tegen de nummer zestien van de Nederlandse ranglijst, Sebastiaan Weenink: 0-3. ,,Ik ben in ademnood,’’ gaf Atkinson na afloop aan. ,,Het tempo dat mannen hanteren ligt zo hoog. Ze halen ballen die ik van een vrouw nooit terugkrijg. Maar dit soort partijtjes is wel heel goed voor mij natuurlijk.’’

Karim Darwish redde de eer voor Victoria tegen de Indiër Ritwik Bhattacharya. Hij won met 3-1.

Didacticum Victoria-HSRC 1-2:
Vanessa Atkinson - Sebastiaan Weenink 0-3 (9-11 4-11 8-11);
Thierry Lincou - Laurens Jan Anjema 0-3 (9-11 10-12 9-11);
Karim Darwish - Ritwik Bhattacharya 3-1 (11-6 11-7 7-11 11-5).