Impressie vanuit Melbourne bij de Commonwealth Games

Door Mark Jakobs, maandag 20 maart 2006

Hallo Squashers en Squashters!

Vanaf de andere kant van de wereld kan ik jullie vertellen dat de Ozzies het helemaal gemaakt hebben in de squash afdeling. Eerst in de kwartfinales op zaterdag wint Beachill van de Australische Boswell (pech Ozzies), maar gelukkig wint Palmer (AUS) van John White, hoewel dat gepaard ging met heeeel veel lets op ballen van White zoals we die gewend zijn.

Niet iedereen was het steeds met de beslissingen eens en dat is zeer aardig gezegd, maar ja, in ieder geval een Australiër door naar de halve finale. Uit de andere halve finales waren Nicol en Matthew uit Engeland tevoorschijn gekomen, ten koste van Ryding en Willstrop. In de halve finales ging het er hard aan toe zondag. Peter Nicol moest eerst nog een game afstaan aan Matthew, maar knokte zich prima terug. 3-9 9-5 9-4 en 9-5. Nicol in de finale vanavond. Ja, de finales zijn nu bezig en ik mag vanavond tv kijken, maar ja. Je zal verderop begrepen hebben waarom de kaartjes voor deze finales al lang geleden waren uitverkocht.

In de ander halve finale ging het tussen Palmer en Beachill. Dit was een mooie demonstratie van strak gespeeld squash door Palmer. Hij gaf niets weg en onder luid gejuich van het Australische publiek was ook zijn finale plaats een feit. 9-0 9-4 en 9-4.

Bij de dames was de grote verrassing. De als eerste geplaatste Nicol David kreeg het tegen Natalie Grinham (yep, Ozzie) heel zwaar. Zo zwaar zelfs dat ze er kramp van in de benen kreeg. Haar verzoek om even te mogen masseren vond bij de wedstrijdleiding geen gehoor. Doorspelen! En dat werd dus winst voor Natalie en Nicol kon na een beste vijf setter nog gaan voor het brons.9-10 9-7 4-9 9-6 en 9-3. Tommy Berden, Natalies echtgenoot en coach had dus gelijk. Ze doet het goed tegen Nicol zei hij eergisteren nog.
Ondertussen kreeg zusje Rachael Grinham het makkelijker, die ontmoette in de halve finale de New Zeelandse Shelley Kitchen en veegde deze zeer atletische dame gedecideerd van de baan.

Vandaag dan de bronzen partijen in de middag. Deze begon met de partij van Nicol tegen Shelley en dat zou normaal gesproken een partij voor Nicol moeten zijn. Maar na een zware week voor haar EN het Australische publiek is toch wat meer op de hand van de New Zeelandse buurvrouw, dus na 4 games was de verrassing daar. Na de eerste gewonnen game voor Nicole, ging het kaarsje steeds verder uit. Shelley Kitchen wint brons onder luid gejuich van het publiek en oh wat was ze blij!! 5-9 9-6 9-5 9-2

Bij de heren ging het dus tussen Beachill en Matthew. En dan merk je het verschil in de zaal. Erg weinig engels publiek, dus niet heel veel aanmoedigingen. Evengoed een mooie partij, waarin Beachill liet zien toch ook erg netjes en geconcentreerd te kunnen spelen. Matthew kwam er niet aan te pas, dus er was brons voor Beachill, 9-3 9-7 9-3.

Al met al was het zeer de moeite waard om dit toernooi van dicht bij mee te maken. Een hele goede sfeer, goede temperatuur, overal vriendelijke mensen, kortom een groot succes.

Voor de uitslagen van de finales verwijs ik jullie wedermaal naar de website van de Commonwealth games http://www.commonwealthgames.com.au/

Met sportieve groet vanuit Melbourne,

Mark Jakobs


Door Mark Jakobs, vrijdag 17 maart 2006

MELBOURNE - Zo, het feest van de Common Wealth Games in Melbourne is begonnen. Na een spetterende openingsceremonie in de stad langs de Yarra River en in het Cricket stadion zijn er overal verschillende sporten te bezoeken. Uit 71 landen! zijn twee en half duizend sporters aanwezig om te strijden om wat wij beter kennen als de Olympische Spelen. Alleen deze landen zijn allemaal onderdeel van het 'Engelse Rijk' of wat daarvoor doorging.

Het squashen vind plaats in het Aquatic Center, samen met het tafeltennis, zwemmen en schoonspringen. Prachtige ambiance en de Melbourners hebben het strak en gezellig georganiseerd. Voor het squash is een mooie glazen kooi midden in de sporthal neergezet en daar omheen bevinden zich nog eens 6 banen.

Vanwege het feit dat lang niet alle landen onderdeel zijn van de Common Wealth zijn ook niet alle bekende spelers aanwezig, maar diegenen die er zijn maken natuurlijk wel de show, zoals White, Kneipp, Beachill, Matthew,Wilstrop Ong Ben, Rickets, Jenson, Palmer dus genoeg vuurwerk.
Voor de dames natuurlijk de Grinham zussen, Nicol David en Tanya Bailey, dus ook daar enig geweld op de vloer.

De pas getrouwde Tommy Berden zat even in spanning toen Natalie haar eerste game verloor vandaag, maar Natalie wist toch te winnen van Chuah Tricia uit Maleisia met 3-1. Tommy vertelde dat ze in het 'CommonWealth Spelers dorp' van alle gemakken waren voorzien en met de aangename temperatuur van
22 graden is het goed toeven in op deze 'Spelen'.

De heren hadden vandaag nog de makkelijkere tegenstanders, maar dat zal snel anders worden. Zoals jullie weten gaat het bij de heren altijd op het scherpst van de snede ook al vallen er dit keer geen grote bedragen te verdienen. David Palmer is de favoriet bij de heren en we zullen maandag zien of dat ook werkelijkheid gaat worden. Of Nicol David het bij de vrouwen gaat maken is nog maar de vraag, volgens Tommy Berden is Natalie gebrand op succes, ze speelt voor eigen publiek en ze doet het altijd erg goed tegen Nicol. We zullen zien !!

Zondag worden de semi's gespeeld en dan op maandag de finales. Houdt het nieuws in de gaten via www.melbourne2006.com.au en zoals de Ozzies zeggen: no worries mate, have fun!!

Met de sportieve groeten van Mark Jakobs uit Ozzie Wozzie land.