Regerend landskampioen squash Didacticum Victoria Rotterdam had gisteravond tijdens de eerste thuiswedstijd van het nieuwe seizoen weinig in de melk te brokkelen tegen Squash Zwolle. De gasten wisten al na minder dan anderhalf uur dat ze de overwinning (2-12) op zak hadden.

De Zwollenaren wonnen immers de eerste twee (van de drie) partijen van de avond. En overtuigend ook. De 43-jarige Lucas Buit (ex-Victoria) versloeg in de eerste wedstrijd met speels gemak de 23 jaar jongere Tomas de Paauw: 0-3. De Paauw pakte in drie games slechts zeven puntjes tegen Buit, die al jaren niet meer traint, maar nog altijd topfit en (vooral) uiterst slim is.

Op de schouders van de Zuid-Afrikaanse debutant Steve Coppinger lag dus meteen al de druk om tegen de sterke Duitser Simon Rossner de stand weer gelijk te trekken. Coppinger, in Londen woonachtig, leek aanvankelijk in zijn missie te slagen en won de eerste game knap met 11-5. Maar Rossner liet daarna zien waarom hij een paar plaatsjes hoger staat op de wereldranglijst dan Coppinger en trok het duel nog betrekkelijk eenvoudig naar zich toe: 1-3, en dus winst voor Zwolle.

Rossners landgenoot Rudi Rohrmuller zorgde voor het toefje slagroom op de Zwolse taat door Victoriaan Stephen Cooke achter zich te laten: 1-3.

,,De doelstelling is tot de winterstop in de middenmoot mee te draaien. Dan gaan we bekijken of we eventueel nog iets kunnen doen met nieuwe spelers,'' legt Victoria-manager John de Paauw uit. Hét grote probleem voor het Rotterdamse squashbolwerk is de nieuwe regelgeving van de squashbond. Spelers die deelnemen aan de play-offs moeten tijdens de reguliere competitie minstens vijf (was drie) keer in actie zijn gekomen. En per wedstrijd mag de club slechts voor 180 (was 200) punten opstellen. Hierdoor is het voor Victoria onmogelijk geworden om, net als in de afgelopen jaren, de echte wereldtop zoals Thierry Lincou of Karim Darwish de clubkleuren te laten verdedigen. Het Rotterdamse publiek lijkt het grootste slachtoffer.

Didacticum Victoria Rotterdam-Squash Zwolle 2-12.
Tomas de Paauw-Lucas Buit 0-3 (4-11, 1-11, 2-11).
Steve Coppinger-Simon Rossner 1-3 (11-5, 5-11, 4-11, 4-11).
Stephen Cooke-Rudi Rohrmuller 1-3 (11-6, 4-1, 0-11, 4-11).