AMSTERDAM Het went nooit, vertelt teammanager en voorzitter van de Rotterdamse squashvereniging Victoria. Hij pakte met zijn sterrenformatie zaterdagmiddag voor de vierde keer in zes jaar de landstitel door Lekkerfitzijn.nl/All Inn Squash in de finale van de play-offs overtuigend te verslaan. Met de vrouwen staan er ook al drie kruisjes achter zijn naam. ,,Een Rotterdams feest in Amsterdam,’’ jubelde hij.

Victoria maakte een bizar seizoen door, vol prachtige verhalen. Het onheil leek wel op de spelers af te stralen. De Australiër Steve Finitsis, die tijdens de play-offs niet in actie kwam maar in de competitie wel degelijk een groot aandeel had in het succes, zag rond de jaarwisseling tot zijn afgrijzen hoe overstromingen en orkanen ‘zijn’ thuisprovincie Queensland teisterden. En de Egyptenaar Karim Darwish, voormalig wereldkampioen en huidig nummer drie van de ranglijst, moest met een geweer zijn huis in het opstandige en revolutionaire Caïro beschermen.
Maar alles is op zijn pootjes terecht gekomen. De tactiek die Victoria dit seizoen hanteerde, blijkt ook succes te kunnen opleveren. De Rotterdammers zetten steevast een jeugdig talent in, ook in de play-offs. In de halve finale, vrijdag tegen aartsrivaal HSRC, mocht de negentienjarige Tomas de Paauw aan het grote werk ruiken. Hij kwam duidelijk tekort tegen de Australiër Neeraj Aggarwal (3-0 verlies). In de finale kon ook zijn squashmaatje Michael Ernst, die een jaar ouder is, geen potten breken. René Mijs, die jarenlang voor Victoria uitkwam, was met 3-0 te sterk.
,,Maar deze ervaring nemen die jongens toch maar mooi mee,’’ vertelt John de Paauw, vader van Tomas. ,,Onder druk spelen onder zo’n belangstelling. Die jongens hebben een prachtige les geleerd.’’
Victoria bleek uiteindelijk veel te sterk voor de concurrentie, omdat de club op positie één (Karim Darwish, nummer drie) en twee (Peter Barker, nummer zeven) over twee mondiale top-tien spelers beschikte. Dat terwijl de andere verenigingen in de play-offs geen enkele top-tien speler konden opstellen.
Dat Peter Barker vrijdag en zaterdag met 3-0 zijn tegenstanders (respectievelijk de Nederlandse internationals Sebastiaan Weenink en Piedro Schweertman) kansloos liet, was weinig verrassend. De manier waarop Karim Darwish eerst Laurens Jan Anjema (3-0 binnen een halfuur) en zaterdag Cameron Pilley (3-1) verpletterde, was ronduit indrukwekkend. ,,Cameron vocht zich in de derde game nog terug. Maar dat had zoveel kracht gekost, dat hij daarna werd weggeblazen,’’ lachte John de Paauw.
De Rotterdamse equipe vierde in het Amsterdamse Frans Otten-stadion nog een feestje. De champagne vloeide rijkelijk. De spelers keerden niet meer terug op de club, want de globetrotters van de topsport vlogen direct weer uit om elders op de wereld hun kunsten te tonen.
Maar John de Pauw geniet voorlopig nog wel na. Hij debuteerde in 2005 als teammanager als opvolger van Jacques van Leeuwen, met de erfenis van het in tien jaar niet-behalen van het landskampioenschap. De Paauw heeft in ‘zijn periode’ nu al zeven titels gepakt, want in 2006 pakte hij meteen de dubbel. Opvallend: in 2006 was de toen erg talentvolle, maar nog niet volledig doorgebroken Karim Darwish al van de partij. Hij speelde toen op nummer twee, achter kopman Thierry Lincou. Om te tonen dat de topspelers erg trouw zijn aan de Kralingse club.
Victoria is een sieraad voor de Rotterdamse sport. De club pakt prijzen, maar vergeet ook de eigen talenten niet. ,,Dit went nooit,’’ lachte John de Paauw dan ook zaterdag in Amsterdam. De spelers doen het, maar dit zijn mede zijn successen.

Lekkerfitzijn.nl/All Inn Squash-Didacticum Victoria 4-9.
René Mijs-Michael Ernst 3-0 (11-4, 11-8, 11-6).
Cameron Pilley-Karim Darwish 1-3 (6-11, 10-12, 15-13, 4-11).
Piedro Schweertman-Peter Barker 0-3 (11-8, 11-6, 11-4).

Bron: Victoria Squash Rotterdam