Genieten van wereldklasse squash

De squashers van Didacticum Victoria en Plan B/MAX kregen gisteravond tijdens hun onderlinge treffen in de eredivisie het publiek op de banken. De partij tussen de Australiër Steve Finitsis (Victoria) en Adrian Grant (2-3) was om de vingers bij af te likken. "Dit hebben we in jaren niet gezien," verwoordde oud-voorzitter Loek Bles van Victoria het gevoel aan Rotterdamse kant.

Het leek wel de omgekeerde wereld in Kralingen gisteravond. Victoria stond vóór het duel op de tweede plaats, Plan B stijf onderaan. De Beverwijkers wonnen met 7-11, maar alle Rotterdamse toeschouwers gingen met een heerlijk gevoel naar huis. Ze waren immers getuige geweest van squash van wereldklasse. Reken daar de ongekende spanning nog bij en je hebt de ingrediënten voor een pure topsportavond.
Plan B stond dan wel laag genoteerd, voor de eerste keer dit seizoen konden de Beverwijkers in een ijzersterke opstelling verschijnen. Alle spelers van Plan B stonden hoger genoteerd dan de Rotterdamse squashers die in actie kwamen.
Victoria-teammanager John de Paauw had dan ook een verliespartij ingecalculeerd. Maar achteraf was winst zeker ook mogelijk geweest.
De eerste twee partijen van de avond waren cruciaal. De net 20-jarige Michael Ernst leek namens Victoria op weg naar zijn eerste overwinning van het seizoen tegen Sander Kock. Met een 2-1 voorsprong in games was de Rotterdammer ook in de vierde game beter. Hij maakte echter vijf onnodige fouten, waardoor de op de Nederlandse ranglijst vijftien plaatsen hoger geplaatste Kock kon ontsnappen. Hij won de vijfde game met 3-11. "De pijp was leeg," legde een uitgeputte Ernst na afloop uit. "Ik train namelijk al vijf maanden niet meer, omdat ik voor mijn studie op stage ben in Antwerpen. Dat brak me op. Ik kon ballen niet halen die ik in gedachten al had geslagen."
De tweede wedstrijd was die tussen de dit seizoen nog ongeslagen Australiër in Rotterdamse dienst Steve Finitsis en Adrian Grant uit Engeland. Grant verving de geblesseerde Spanjaard Borja Golan en werd op het allerlaatste moment nog opgetrommeld. De nummer veertien van de wereld vloog 's ochtends vroeg van Quatar, waar hij dinsdagavond nog had gespeeld, naar Nederland. Hij won knap met 2-3 na een memorabele partij. Om aan te tonen hoe 'close' het was: Finitsis won in punten met 46-44.
Menig Rotterdammer feliciteerde Finitsis, ondanks het verlies, na afloop. "Ik heb erg goed gespeeld," was hij ook zelf na het titanengevecht tevreden over zijn prestatie. "Ik voelde me fit en sterk. Wat het verschil dan is? Hij is nog net iets constanter, omdat hij meer ervaring heeft met dit tempo. All the credits to him. Bijna alle spelers zouden na zo'n lange reis in elkaar storten, maar hij boog een 2-1 achterstand nog om in winst."
De laatste partij van de avond tussen de Zuid-Afrikaan Clinton Leeuw en de Australiër Bradley Hindle (de squashers worden van alle werelddelen ingevlogen om in Kralingen hun kunsten te vertonen) deed er dus niet meer toe. Het spektakel was echter nog niet op. Leeuw werkte in de vierde game twee matchpoints weg om met 13-11 te winnen. De vijfde won hij ook, dus werd het 3-2.
De squashsters van Clear Victoria wonnen in Zwolle hun derde competitiewedstrijd nipt met 7-11. Namens de Rotterdamse equipe wonnen de Deense Line Hansen (zat op dezelfde vlucht uit Quatar als Adrian Grant) en Milja Dorenbos. Marjon Dingemans en Daniëlle Rossmeissl verloren. Victoria pakte echter één game meer en stak dus ook de extra drie bonuspunten in de zak.


Didacticum Victoria Rotterdam-Plan B/MAX 7-11.
Michael Ernst-Sander Kock 2-3 (7-11, 11-4, 11-4, 9-11, 3-11).
Steve Finitsis-Adrian Grant 2-3 (11-5, 9-11, 11-6, 7-11, 8-11).
Clinton Leeuw-Bradley Hindle 3-2 (6-11, 11-5, 7-11, 13-11, 11-6)

Eurosafe Solutions Squash Zwolle-Clear Victoria Rotterdam 7-11.
Sina Wall-Line Hanssen 1-3.
Dagmar Vermeulen-Milja Dorenbos 0-3.
Melissa Meulenbelt-Marjon Dingemans 3-0.
Natasja Buisman-Daniëlle Rossmeissl 3-2.