Na 10 opeenvolgende overwinningen zonder gameverlies, waarvan 7 in de laatste 8 dagen, is er een einde gekomen aan de mooie zegereeks van squashster Natalie Grinham. In de kwartfinale van de Cayman Islands Open 2011 moest 5-voudig wereldkampioene Nicol David er aan te pas komen om de opmars van de Nederlandse, die 10 maanden na de geboorte van haar eerste kind op de weg terug is naar de wereldtop, een halt toe te roepen.

Voordat Grinham zwanger raakte, was ze gedurende lange tijd de nummer 2 van de wereld. De Maleisische David, al sinds 2006 de ongenaakbare koningin in het internationale damessquash, was in die tijd al een sta in de weg voor de 33-jarige Almeerse. Van de 30 voorgaande duels die beide kemphanen tegen elkaar speelde, won de in Amsterdam woonachtige David er maar liefst 23, waaronder de WK-finales in 2006 (Belfast) en 2009 (Amsterdam).

Ook tijdens het World Series evenement op de Kaaimaneilanden was David, al 60 maanden de mondiale nummer 1, te sterk voor de Nederlands kampioene. Grinham, die voor het eerst sinds lange tijd weer op een volledig glazen baan speelde, begon slecht aan de partij, maar herstelde zich na het snelle verlies van de openingsgame knap. In het tweede en derde bedrijf liet ze zien weer helemaal terug te zijn op haar oude topniveau. Ze won game 2 en moest game 3 slechts met miniem verschil aan haar hoger aangeslagen tegenstandster laten. In de vierde game was de pijp, mede door een opspelende blaar, leeg bij de speelster van landskampioen 'MeerSquashHeroes: 4-11, 11-8, 8-11, 4-11. De hoogstaande partij duurde 47 minuten.

"Ik ben tevreden met hoe ik de laatste tijd speel. Ook vandaag ging het goed. Ik merk dat ik nog wat problemen heb om mijn concentratie gedurende langere tijd vast te houden en ook moet ik fysiek nog wat sterker worden, maar voor de rest ben ik weer terug op mijn oude niveau", aldus Grinham.

Ondanks de nederlaag kan Grinham terugkijken op een goede periode. In februari veroverde ze haar eerste nationale squashtitel en vorige week zegevierde ze voor het eerst sinds augustus 2009 ook weer op de Women's International Squash Players Association (WISPA) World Tour. In Montreal won ze de Atwater Cup 2011 door de nummers 14 (Joelle King), 15 (Jaclyn Hawkes), 16 (Donna Urquhart) en 42 (Olivia Blatchford) van de wereld te verslaan.

Een dag na haar toernooizege in Canada moest Grinham al weer aan de bak in het kwalificatietoernooi voor de Cayman Islands Open 2011, met een totale prijzenpot van $68,000 het op 1 na grootste damestoernooi in het internationale squashcircuit. Via zeges op Delia Arnold en Latasha Khan, respectievelijk de nummers 22 en 31 op de WISPA World Ranking, bereikte ze de hoofdronde, waarin ze gisteren de Australische Kasey Brown, de mondiale nummer 6, in straight games versloeg.

Door haar titel in Montreal en haar kwartfinale plaats in Grand Cayman komt Grinham volgende maand gegarandeerd weer de top-20 van de wereld binnen. De geboren Australische is nu nog de nummer 32 van de wereld. Volgende week komt de Europees kampioene van 2009 opnieuw in actie op de WISPA World Tour. Dan doet ze mee aan de Texas Open 2011 in de Amerikaanse plaats Dallas. In de eerste ronde stuit ze daar op Amanda Sohby, de wereldkampioene bij de junioren.