Squash Almere heeft het eerste herenteam teruggetrokken uit de vaderlandse eredivisie. Hiermee komt er een einde aan een succesvolle periode van zeven jaar waarin de ploeg uitkwam in de hoogste divisie van het Nederlandse squash. In die tijd veroverde Squash Almere drie keer de nationale titel, in 2005, 2009 en 2010.

De onverwachtse terugtrekking van de regerend landskampioen hangt samen met een beleidswijziging van het Almeerse squashcentrum dat vorig jaar een andere eigenaar kreeg. Het nieuwe management van Squash Almere wil alleen nog maar met ‘eigen kweek’ spelen en heeft daarvoor te weinig goede Almeerse squashers voorhanden. Hierdoor liet de Almeerse club aan Squash Bond Nederland weten af te zien van een plek in de eredivisie. Deze wordt nu ingenomen door Squash Zwolle.


Bedrijfsleider Frans Hilgevoord licht de ingrijpende beslissing van Squash Almere toe: “Natuurlijk vinden wij het jammer dat we het herenteam uit de eredivisie terug hebben moeten trekken. Wij zijn echter van mening dat spelers in de eredivisie enige binding dienen te hebben met de club waarvoor ze uitkomen. Het is jammer genoeg zo dat de gemiddelde bezoeker geen enkele topspeler bij naam kan noemen. Daarbij is het ook leuker als de bezoekers weten en zien dat topspelers regelmatig bij Squash Almere spelen. Dat is helaas niet het geval.”

“Daarnaast is het ons niet gelukt een sponsor te vinden die bereid was het herenteam in de eredivisie financieel te ondersteunen. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat we besloten hebben niet verder te gaan met een herenteam in de eredivisie. Mochten er in de toekomst spelers uit de eigen club opstaan die aantonen eredivisiewaardig te zijn, dan zullen wij er vanuit Squash Almere alles aan doen om terug te keren in de eredivisie”, aldus Hilgevoord.

De dames van Squash Almere blijven komend seizoen wel uitkomen in de eredivisie. Zij zullen het echter zonder kopvrouw Natalie Grinham en Milou van der Heijden moeten doen. Beide squashsters vertrekken naar ‘MeerSquash. Ook voormalig teammanager Tommy Berden, jarenlang de drijvende kracht achter de successen van Squash Almere, maakt de overstap naar de ploeg uit Hoofddorp.

Ondanks het vertrek van Grinham en Van der Heijden kent Squash Almere volgens Hilgevoord nog voldoende Almeerse inbreng: “Met Margriet Huisman, Ilona Lagerweij en Laura Lagerweij hebben we drie eigen speelsters in de gelederen, die we alle ruimte bieden om zich voor te bereiden op en mee te doen aan de eredivisie voor dames. Voor de recreantensporter in ons centrum is het extra leuk om deze dames in actie te zien. Daarom organiseren we bij Squash Almere op de avonden dat de dames thuis spelen diverse activiteiten.”