Natalie Grinham is vorige week donderdag voor het eerst moeder geworden. De 32-jarige squashster, die in 2006 trouwde met voormalig Nederlands kampioen Tommy Berden en twee jaar later de nationaliteit van haar man aannam, beviel in het Almeerse Flevoziekenhuis van een zoon (Kieran).


De Nederlandse van Australische origine kwam vanwege haar zwangerschap vorig jaar oktober voor het laatst in actie tijdens de Hong Kong Open 2009. Daar hield ze het na winst in haar openingspartij voor aanvang van de tweede ronde voor gezien door extreme vermoeidheid en misselijkheid. Een paar weken eerder bereikte de squashster nog voor de vierde keer in haar loopbaan de finale van het WK squash. In Amsterdam moest ze echter haar meerdere erkennen in de Maleisische Nicol David. In 2004, 2006 en 2007 veroverde Grinham ook al zilver op het WK.

Ondanks het feit dat Grinham al bijna acht maanden uit de roulatie is, bezet ze nog steeds de derde plaats op de wereldranglijst als gevolg van een aantal zeer succesvolle maanden in 2009. Zo werd ze eind mei voor het eerst Europees kampioene en won ze in juli (Frankrijk) en augustus (Nieuw-Zeeland) twee proftoernooien op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour. Ook won ze een zilveren medaille tijdens de Wereldspelen in Taiwan, de Singapore Masters en het voornoemde WK in Nederland.

De Almeerse verwacht later dit jaar haar rentree te maken op de squashbaan. Het belangrijkste doel voor Grinham volgt echter pas volgend jaar. Eind 2011 wil ze nog één keer een serieuze poging wagen om wereldkampioene te worden. Het gecombineerde WK voor mannen en vrouwen vindt dat jaar van 28 oktober t/m 6 november plaats in ons land. De finales van het evenement worden gespeeld in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.