bo2008_img_14335.jpgSnel werpt Lucas Buit een blik op de tussenstand bij Ajax-Feyenoord. Tijd om de wedstrijd te volgen, heeft de Amsterdammer niet, er moet gewerkt worden. Eind januari werd hij aangesteld als bondscoach van de Nederlandse squashmannen. Dat had al veel eerder gekund maar de squashbond koos ervoor eerst de eigen organisatie op orde te krijgen.
SQUASH

Lucas Buit fungeert dan misschien alleen als tussenpaus bij de nationale squashselectie, hij haalt meteen alles uit de kast.

NOOR TONKENS  (Copyright: Het Parool)

Snel werpt Lucas Buit een blik op de tussenstand bij Ajax-Feyenoord. Tijd om de wedstrijd te volgen, heeft de Amsterdammer niet, er moet gewerkt worden.

bo2008_img_14335.jpgEind januari werd hij aangesteld als bondscoach van de Nederlandse squashmannen. Dat had al veel eerder gekund - de stek kwam in mei vorig jaar vrij en zowel zijn voorganger Sjef van der Heijden als de spelers zagen in Buit de ideale opvolger - maar de squashbond koos ervoor eerst de eigen organisatie op orde te krijgen. De bond heeft bovendien een subsidieaanvraag lopen bij sportkoepel NOC*NSF voor een ambitieus topsportplan, waarin ook geld is opgenomen voor de aanstelling van een topcoach.

Om die reden is Buit (41) slechts aangesteld tot en met het EK voor landenteams in april. Hij coacht al een paar jaar toppers als Laurens Jan Anjema en Natalie Grinham, maar een ervaren topcoach is hij nog niet, vindt ook hij zelf. "Als het NOC die subsidie gaat geven, moet er een topcoach komen en die kwalificaties heb ik nog niet. Maar de bond heeft toegezegd dat ik dan sowieso betrokken blijf. Als er iemand anders komt, ga ik samenwerken met die persoon, daar hopelijk veel van leren en het te zijner tijd misschien weer overnemen."

In de tussentijd gooit Buit zich vol overgave in de rol waar hij al die tijd op heeft zitten wachten. Ook al is het maar voor een paar maanden. "Ik wil laten zien dat ik de ambitie heb om het goed te doen. Zo zit ik in elkaar. Als ik het doe, moet ik het goed doen, vind ik."

Vorig jaar maakte hij op zijn veertigste nog deel uit van het nationale team dat hij nu zelf moet samenstellen. Of dat een vreemde situatie is? "Het is anders, maar het is voor hen vreemder dan voor mij, ik heb er niet zo veel moeite mee. Ik heb wel meteen tegen ze gezegd dat de Lucas die ze kennen als speler een andere Lucas is dan de bondscoach."

Welke Lucas leuker is? Hij lacht. "Dat mogen zij bepalen, maar ik verwacht best veel van ze. En dan moet je soms een beetje hard zijn."

Hij vroeg zijn spelers hun ambities op papier te zetten. "Ik vind het normaal dat ik als bondscoach weet hoe zij in het hele verhaal staan. Laat maar horen wat je van plan bent. Het is voor hen ook wel eens goed dat ze geconfronteerd worden met hun eigen woorden. Dat ik over een jaar kan zeggen: wat is er eigenlijk van terecht gekomen?"

Mentaliteit is het sleutelwoord bij bondscoach Buit, die als een tactisch en mentaal sterke speler negen keer landskampioen werd en de 38ste plek op de wereldranglijst bereikte. Op het NK gaf hij zijn ogen de kost. "Dit is een belangrijk meetmoment. Een paar spelers zijn na dit weekeinde wat mij betreft buiten de boot gevallen vanwege hun mentaliteit op de baan."

"Als je het op het NK niet kan opbrengen overal voor te gaan, kan je dat straks ook niet op een EK of WK. Ik heb liever spelers die technisch minder begaafd zijn, maar wel de juiste mentaliteit hebben. En buiten dat: ik vind spelen voor het Nederlands team een eer. Als zij er niet alles voor over hebben, hoef ik ze niet in de selectie."

Vorig jaar zette hij een punt achter zijn carrière. Kriebelt het niet een beetje nu hij rondloopt op het NK? "Spelen is natuurlijk het leukste. Ik zag het altijd als een mentaal schaakspelletje, iemand rondsturen en afmatten en dan winnen. Die één op één-strijd vind ik mooi. Spelletjes met mijn zoon wil ik ook winnen. Het is heel triest, ik laat hem af en toe winnen. Maar niet te vaak."