bo2008_img_14335.jpgVoormalig Nederlands kampioen Lucas Buit heeft vorige week in alle stilte zijn BST en STA opleiding voltooid. Bij het rijkserkende opleidingsinstituut Star Squash Academy, dat onder leiding staat van kerndocent Gros Reijnen, behaalde de 40-jarige Buit zijn benodigde papieren.

De negenvoudig Nederlands kampioen kondigde begin mei zijn afscheid aan als speler van de nationale ploeg om zodoende in aanmerking te komen voor de opvolging van voormalig bondscoach Sjef van der Heijden. Deze succescoach fungeerde ruim een maand geleden, tijdens het EK voor landenteams, voor het laatst als coach van de Nederlandse herenploeg.

Van der Heijden, die zijn laatste evenement  afsloot met een bronzen medaille, kon het bondscoachschap niet meer combineren met zijn werkzaamheden als eigenaar van twee squashcentra (SquashTime en Topsquash Valkenswaard) in het zuiden van het land.

Hoewel Buit zijn kandidatuur reeds meerdere keren kenbaar maakte, hoeft hij voorlopig nog geen reactie te verwachten van Squash Bond Nederland. De squashbond richt zich namelijk eerst op het opstellen van een profiel voor de nieuwe bondscoach, alvorens het in gesprek zal treden met mogelijke kandidaten.

De Amsterdammer lijkt echter de meest logische optie, vanwege zijn grote staat van dienst als speler en het feit dat hij al jaren (inter)nationale topsquashers traint. Zo begeleidt Buit o.a. drievoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema en de kersverse Nederlandse Natalie Grinham. Ook bij de jonge spelersgroep is de British Open kampioen in de leeftijdscategorie 40+ de gedroomde opvolger van Van der Heijden.

Lucas Buit wordt hier toegesproken als winnaar van de British Open Masters 2008bo2008_img_14335.jpg