Vanessa onttroond op NK SquashMet reeds tien Nederlands Kampioen-titels op zak betrad de Haagse Vanessa Atkinson de baan op naar haar elfde titel. Echter, de favoriet kon de verwachting niet waarmaken. In een afgeladen Frans Otten Stadion te Amsterdam moest zij na vijf games (14-12, 11-8, 6-11, 6-11, 11-3) haar kampioenstitel afstaan aan Annelize Naudé.

Door Heleen van Raamsdonk

AMSTERDAM – Met reeds tien Nederlands Kampioen-titels op zak betrad de Haagse Vanessa Atkinson de baan op naar haar elfde titel. Echter, de favoriet kon de verwachting niet waarmaken. In een afgeladen Frans Otten Stadion te Amsterdam moest zij na vijf games (14-12, 11-8, 6-11, 6-11, 11-3) haar kampioenstitel afstaan aan Annelize Naudé.

“Ik baal ervan”, zegt Atkinson teleurgesteld, “maar het is zoals het is. Ik speelde goed, maar Annelize ook. Bij de 0-2 achterstand maakte ik me eigenlijk nog geen zorgen, ik kon toen ook goed terugkomen tot 2-2. Maar toen ik in de vijfde game achter kwam, begon ik te beseffen dat ik misschien wel ging verliezen en toen werd ik zenuwachtig. Vaak wordt gedacht dat het NK voor mij ‘even een klusje klaren is’, maar dit bewijst maar weer dat ook ik voor elke overwinning hard moet werken.”

Bij wijze van experiment is dit jaar voor het eerst gestart met een puntentelling, zoals deze in het internationale circuit bij de mannen al langer bekend is; het rally-point-systeem tot 11 punten. Atkinson is een groot voorstander van deze manier van tellen, omdat het lager geplaatste spelers meer kansen geeft en het sneller voor een verrassend resultaat zorgt. “Ik ben nu helaas het bewijs dat dat inderdaad zo is”, lacht Atkinson.
Langzaamaan gaan de jaren tellen voor Atkinson. Over een paar weken wordt ze 32, een leeftijd waarmee je tot de ‘ouderen’ in het circuit behoort. “Ik wil graag nog 1 tot 2 jaar internationale toernooien blijven spelen. Natuurlijk blijf ik streven naar de top, maar ik merk dat mijn motivatie minder wordt. Ik ben niet meer zo gebrand om te winnen, ik ben nu vooral aan het genieten. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij, dan is de uitdaging om te winnen nóg groter.”

Laurens Jan Anjema heeft zijn goede start van het nieuwe jaar een passend vervolg gegeven. Na een toernooizege en een finaleplaats tijdens twee grote PSA toernooien in Noord Amerika, werd de 25-jarige Hagenaar voor de derde opeenvolgende keer Nederlands Kampioen. De mondiale nummer 19 was in drie games (11-6, 11-3, 11-3) duidelijk te sterk voor de als tweede geplaatste Dylan Bennett.
De druk op de schouders van Anjema was groot. Op papier zou hij moeten kunnen winnen, maar voor eigen publiek spelen, brengt altijd een speciale spanning met zich mee. “In voorgaande jaren kon ik moeilijk omgaan met de ‘favorietenrol’, maar ik heb nu voor mezelf een aantal manieren ontwikkeld waardoor ik de spanning kan omzetten in ontspanning.” Wat deze tips zijn, wil Anjema niet prijsgeven, maar hij is duidelijk op hoog niveau aan het werk om zijn doel voor de komende twee jaar na te jagen; een eerste stap zetten in de top 10 op de wereldranglijst.

 

Kampioenen 2008