De Nederlandse squashteams zijn al verzekerd van zilver op de Europese kampioenschappen voor teams. Het mannenteam bereikte vrijdag in het Italiaanse Riccione voor het eerst in de historie de finale door Frankrijk te verslaan. Het vrouwenteam haalde voor de vijfde keer op de rij de eindstrijd na een zege op Denemarken.

De Nederlandse squashers beëindigden hun thriller in de halve finale precies gelijk: twee zeges, evenveel games (6-6) en evenveel punten (76-76). De winst van kopman Laurens Jan Anjema gaf uiteindelijk de doorslag. Nederland treft zaterdag in de finale de winnaar van de andere halve eindstrijd, die gaat tussen titelverdediger Engeland en Wales.

Anjema opende tegen Frankrijk, de afgelopen zeven EK's verliezend finalist, met een overwinning op Renan Lavigne (10-8 9-2 9-1). Routinier Lucas Buit gaf zijn partij tegen Jean-Michel Arcucci uit handen (7-9 4-9 2-9), waarna Dylan Bennett de Nederlandse ploeg weer op voorsprong zette door Julien Balbo weg te meppen: 9-5 9-3 9-3. De jonge Sebastiaan Weenink was duidelijk niet opgewassen tegen Romain Tenant (3-9 5-9 0-9).

De zege van de vrouwen op Denemarken kwam vrij eenvoudig tot stand. Kopvrouw Vanessa Atkinson stond geen game af tegen Line Hansen (9-6 9-7 9-5). Karen Kronemeijer duldde nauwelijks inbreng van Marie Louise Peddem (9-0 9-5 9-0). Annelize Naudé leverde de eerste game in tegen Ellen Hamborg-Petersen, maar zette daarna de wedstrijd alsnog naar haar hand (9-10 9-7 9-5).

De Nederlandse squash speelsters staan in de finale tegenover Engeland, dat nog nooit verloor. De Engelse vrouwen kunnen zaterdag voor de dertigste keer de Europese titel veroveren.