ZWOLLE - Het verloop van de eredivisie squash is danig in de war geschopt nu Squash Zwolle, viervoudig landskampioen in de laatste zeven jaar, haar teams per direct heeft teruggetrokken uit de eredivisie. De bond zit met de affaire in haar maag, erkent Marcel Borst, voorzitter van het managementteam. "Alsof Ajax uit de eredivisie stapt? Dat is misschien wat overdreven, maar zo voelt het wel een beetje."

door Herman Nijman

ZWOLLE - Het verloop van de eredivisie squash is danig in de war geschopt nu Squash Zwolle, viervoudig landskampioen in de laatste zeven jaar, haar teams per direct heeft teruggetrokken uit de eredivisie.

De bond zit met de affaire in haar maag, erkent Marcel Borst, voorzitter van het managementteam. "Alsof Ajax uit de eredivisie stapt? Dat is misschien wat overdreven, maar zo voelt het wel een beetje."

Rutger Jan Kamperman, nota bene voormalig bestuurslid van de SBN, heeft de poot stijf gehouden. Hij haalde gisteren alle Zwolse teams uit de competitie. Aanleiding tot dat besluit is de voor Kamperman onbevredigende uitkomst van een conflict met Centre Court uit Wijk bij Duurstede en haar eigenaar Jan van der Velde. De twee partijen botsten frontaal op elkaar na een uitspraak van de beroepscommissie van de bond over vier wedstrijden in de eerste divisie van de mannen, waarin beide kemphanen streden om het kampioenschap.

Kamperman beschuldigt zijn collega van 'intimiderend gedrag' en is ontstemd nu de bond zich in de discussie neutraal heeft opgesteld. De SBN onderschrijft de uitspraak van haar beroepscommissie, die heeft beslist dat vier duels opnieuw gespeeld dienen te worden. In de praktijk betekent het dat Centre Court de titel pakt en naar de eredivisie promoveert.

Borst noemt de Zwolse reactie 'emotioneel en onprofessioneel'. "We zien liever dat wedstrijden op de baan beslist worden." Over de gevolgen is hij duidelijk. "We moeten de kleine lettertjes er nog op nalezen, maar het is duidelijk dat Zwolle een sanctie te wachten staat. Misschien een boete, al heb je daar in feite niets aan."

Veel erger noemt Borst het gezichtsverlies voor de sport. Het Zwolse mannenteam was al gedegradeerd, de vrouwen speelden nog voor een plaats in de play-offs. "We willen alle ingangen richting Zwolle openhouden, de club is de laatste jaren een zeer gewaardeerde partner geweest. Jammer, dat het zo moet aflopen."

Bron: De Stentor