Sportpakket
Uit diverse onderzoeken, waaronder de Verenigingsmonitor 2005, blijkt dat de continuïteit van een groot aantal sportverenigingen sterk onder druk staat. Dit komt mede door een tekort aan vrijwilligers, de slechte kwaliteit van accommodaties en een tekort aan financiën. Het Rabo Sportpakket bundelt financiële producten en diensten specifiek gericht op sportverenigingen. Rabobank wil in nauwe samenwerking met het NOC*NSF het Sportpakket ontwikkelen. Het pakket zal in de eerste plaats bestaan uit producten en diensten op het gebied van betalingsverkeer, financieren en het verzekeren van accommodaties. Daarnaast gaat de Rabobank haar kennis, netwerken en ervaring op het gebied van vrijwilligers en leden concreet toepasbaar maken voor sportverenigingen.
Chippen in de kantine
Het eerste onderdeel van het Sportpakket is inmiddels gelanceerd, het Rabo Sport Elektronisch Betaalpakket. “Het Rabo Sportpakket is geen statisch product maar een pakket wat de komende jaren ontwikkeld gaat worden. Dit betekent dat we dit in stappen gaan opbouwen, waarvan het elektronische betaalpakket voor accommodaties de eerste is. De doelstelling is om in Peking 2008 een volwaardig en compleet Sportpakket te hebben staan, waarmee we op verschillende fronten de slagkracht van verenigingen kunnen versterken," aldus Monika Milz, directeur MKB Rabobank Nederland. Omdat de bank hoofdsponsor is van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond maken hockeyers al langer gebruik van het Rabo Electronisch Betaalpakket. Sinds november 2005 konden hockeyverenigingen overgaan op elektronisch betalen doormiddel van chippen in sportkantines. Hockeyclub Phoenix te Zeist had hiervan de primeur.
Topsportpakket
Met het Topsportpakket richt de Rabobank zich op topsporters, die financiële begeleiding goed kunnen gebruiken. “Uit onderzoek blijkt dat topsporters behoefte hebben aan specifieke financiële begeleiding en zich veel zorgen maken over hun financiën en de carrière na de sport. Dat is waar de Rabobank op inspeelt. De Topsportdesk sluit goed aan bij de behoeften van topsporters,” aldus Thomas van Rijckevorsel, directeur Private Banking bij Rabobank Nederland. Adviseurs die bekend zijn met de wereld van de sporter, zoals ex-olympisch zwemmer Dennis Rijnbeek, bedienen samen met hun collega's de topsporters als zij bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag willen indienen. Sporters hebben gemiddeld 2,8 bronnen van inkomsten. Ze kunnen geen standaard loonstrookje overhandigen, zoals dit wel vereist is. Ook wordt rekening gehouden met het feit dat topsporters veel op reis zijn. Flexibiliteit van de adviseur is in deze gevallen een vereiste.