In een bloedstollende ontknoping in de Nederlandse squasheredivisie bij de mannen is Isostar / Sports World door het oog van de naald gekropen. De Amsterdamse formatie begon als de nummer vier van de competitie aan de laatste speelronde, met slechts drie punten voorsprong op de nummer vijf (‘Meersquash) en vijf punten voorsprong op de nummer zes (HSRC De Diepput). Aan het einde van een krankzinnige avond bleken de directe concurrenten wel ingelopen ten opzichte van de ploeg van routinier Lucas Buit, maar desondanks zonder daadwerkelijk succes.

Held van de avond voor Isostar / Sports World was de pas 19-jarige Sander Kock. Nadat Lucas Buit kansloos ten onder was gegaan tegen de wereldtopper Peter Barker, wees de Amsterdammer in de laatste partij van de avond zijn tegenstander Stephen Cooke van Didacticum / Victoria Squash terug met 11-9 in de vijfde game. Zijn oudere broer Martijn had eerder op de avond al een game binnen gehaald tegen Rene Mijs, waardoor Isostar / Sports World vier punten overhield aan de confrontatie met de Rotterdamse formatie. Vervolgens was het wachten op het laatste nieuws vanuit Apeldoorn en Hoofddorp.

Allereerst sijpelde het bericht door dat koploper Reewoud / Squash Apeldoorn zijn sportieve plicht had gedaan door HSRC De Diepput in eigen huis met 9-6 te verslaan. Het scheelde echter niet veel of de winst was naar de Hagenaars gegaan. Nadat captain Tatu Murronmaa de thuisploeg op een voorsprong had gezet met een overwinning op Jacob Remijnse, trok drievoudig Nederlands kampioen Laurens Jan Anjema de zaken weer recht met een duidelijke en indrukwekkende straight games zege op de Fin Olli Tuominen, de mondiale nummer 17. De beslissende partij werd een prooi voor Tom Hoevenaars van Reewoud / Squash Apeldoorn. De 20-jarige Houtenaar, vorige week nog finalist tijdens een sterk bezet PSA toernooi in Rome, moest alle zeilen bijzetten om Piedro Schweertman van zich af te houden. Na een enerverende strijd kwam Hoevenaars bij een 16-14 stand in de vijfde game als winnaar uit de bus, waardoor HSRC De Diepput drie punten te kort kwam om de vierde plaats over te nemen van Isostar / Sports World.

In Hoofddorp waren ‘Meersquash en degradant Hemubo / Squash Almere tegelijkertijd in een stelle strijd verwikkeld. De thuisploeg moest zeven punten bij elkaar sprokkelen om op gelijke hoogte te komen met de Amsterdammers en leek daar lange tijd op weg naar toe. Het werden er echter slechts zes. Bart Ravelli verloor weliswaar de eerste partij van de avond voor de Hoofddorpers tegen de Nieuw-Zeelander Campbell Grayson, maar kopman Chris Ryder bracht de ploegen weer in evenwicht door Dylan Bennett in vier games te verslaan. De Engelsman Joel Hinds nam vervolgens een 2-0 voorsprong in games tegen de Australiër Bradley Hindle, maar die wilde van geen ophouden weten. Zonder dat er nog iets op het spel stond voor de Almeerder, sleepte de 26-jarige Hindle uiteindelijk toch nog de winst uit het vuur, waarmee hij ‘Meersquash tegelijkertijd in rouw dompelde. 

Op zaterdag 24 mei mag Isostar / Sports World het in de halve finale van de Play-Offs opnemen tegen titelfavoriet Reewoud / Squash Apeldoorn. De tweede halve finale gaat tussen Didacticum / Victoria Squash en Severijnse / Squash Beverwijk, dat zich gisterenavond via een eenvoudige overwinning op hekkensluiter Centre Court, Stichts Handelshuis plaatste voor het afsluitende toetje. Bij de dames staan de wedstrijden Hero Detachering / Amstelpark Squash vs. ORBI Coaching / ‘Meersquash en Hemubo / Squash Almere vs. All-in-Solo / Victoria Squash op het programma.


Uitslagen heren

Reewoud / Squash Apeldoorn vs. HSRC De Diepput 9-6
Isostar / Sports World vs. Didacticum / Victoria Squash 4-11
Severijnse / Squash Beverwijk vs. Centre Court, Stichts Handelshuis 12-0
‘Meersquash vs. Hemubo / Squash Almere 6-10
Stand (per 16 april 2008)
Punten
1 Reewoud / Squash Apeldoorn 14 144
2 Didacticum / Victoria Squash 14 134
3 Severijnse / Squash Beverwijk 14 104
4 Isostar / Sports World 14 95
5 ‘Meersquash 14 94
6 HSRC De Diepput 14 92
7 Hemubo / Squash Almere 14 84
8 Centre Court, Stichts Handelshuis 14 21