A.s. dinsdag is het weer zover. De hoogste klasse van de SBN competitie gaat weer van start, het Eredivisieseizoen 2006 - 2007. Waar Euregio en de Kleine-Kompetitie steeds meer terrein wint met hun squashcompetitie, kan SBN nog steeds de sier maken met een van de sterkste competities ter Wereld. Of dat de verdienste is van de Squashbond of juist de clubs, daar kun je over twisten. Feit is dat er ook dit seizoen weer behoorlijk wat toppers op de Nederlandse squashbanen kunnen bewonderen.

Zijn er zaken veranderd. Ja, er is een nieuwe puntentelling. Elke game die wordt gescoord is nu een punt waard. Daarnaast krijgt het team met de meeste winstpartijen 2 bonuspunten. Wat kan dat nu opleveren. Als je nu als team al de wedstrijden met 3-0 wint (bij de herenteams), dan win je met 11-0. Aangezien de damesteams met vier spelers spelen, winnen zij dan met 14-0. Win je tweemaal met 3-2 en verlies je eenmaal met 3-0, dan win je de wedstrijd met 8-7. Lijkt ingewikkeld, maar het valt mee, kwestie van wennen. Nu kun je aan een eindstand zien of de wedstrijd ook spannend is geweest. Daarnaast heeft het een psychologisch effect. Bij een achterstand kun je toch nog punten verdienen en wordt er meer strijd geleverd. Wellicht dat alleen teletekst niet echt blij is met die dubbele cijfers.

Krijgen we dan spannende wedstrijden te zien dit seizoen ? Ik dacht het wel. Bij de herenteams zijn er drie teams die met hun selectie aanspraak maken op de titel.

Landskampioen DIDACTICUM Victoria gaat meer op de Egyptische tour en heeft de Wereldkampioen bij de junioren gestrikt. Teammanager John de Paauw durfde het aan om oudgediende en wereldtopper, Thierry Lincou in te wisselen voor Ramy Ashour. Vooralsnog een goede keuze, gezien het meest recente toernooi in Hong Kong, waar de jonge Ashour de ene Wereldtopper na de andere aan zijn scalp reeg en hij pas in de finale werd gestuit door Amr Shabana. Sleutelspeler is de Australiër Joe Kneipp die met een Nederlandse squashstatus speelt. Bij de directe play off concurrenten is er geen Nederlander die hem zomaar klopt.

FORTIS Squash Utrecht is een van die concurrenten. Met David Palmer, Gregory Gaultier en Stewart Boswell, heb je al 3 top tien spelers van de Wereld. Daarnaast nog de "Nederlanders" Glenn Keenan, Michael Fiteni en Jay Francis. Probleem is vaak de planning van de toppers. Vorig jaar kwam Palmer niet aan het aantal wedstrijden dat was benodigd voor de Play offs. Hopelijk valt de internationale speelkalender dit jaar goed uit voor de formatie uit de Domstad.

Derde kanshebber is REEWOUD Squash Apeldoorn. Teammanager/speler en centrumeigenaar Tatu Murronmaa wil de titel naar Apeldoorn halen. Met James Wilstrop , John White en Oli Tuominen heeft hij de toppers in huis. Daarnaast nog subtoppers Borja Golan  en Scott Handley. Zwakke punt, de Nederlanders. Apeldoorn heeft in feite maar twee Nederlanders die het niveau aankunnen. Marc Reus en Tatu zelf. Marc is echter al een tijd geblesseerd en de vraag is of hij weer tijdig is hersteld.

Wie mag dat vierde play off plekje dan gaan innemen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk HEMUBO Almere zijn. Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. De formatie van aanvoerder Tommy Berden zal de strijd niet aankunnen met de top 3, maar is wel weer een maatje te groot voor de overige vier teams.

De andere vier clubs die dus de degradatiestrijd moeten aangaan, zijn :

REMOTE Zwolle, die voornamelijk spelen met de broers Tom & Niels Hoevenaars en de lokale spelers Jeroen van Vilsteren en Rene Bron.

ISOSTAR Squash World met eveneens twee broers, namelijk Martijn en Sander Kock.  Echter wel onder aanvoering van negenvoudig Nederlands Kampioen Lucas Buit.

De derde degradatiekandidaat is HSRC de Diepput, die echter wel de sterkste squasher van Nederland, Laurens Jan Anjema, in het team heeft.

Tenslotte J.CONIJN Beverwijk met o.a. Ong Beng Hee, Gabor Marges, Janne Kytännen en Ronald van den Boogaard.

Er is dus een behoorlijk krachtverschil, maar ook teams die juist aan elkaar gewaagd zijn. Mijn verwachting is dat het een spannende en interessante competitie gaat worden. Het is sowieso de moeite waard om de Wereldtoppers te zien spelen. Zelfs tegen mindere tegenstanders.

Programma herenteams (aanvang 19.30 uur):

Fortis Squash Utrecht              -          Remote Zwolle
Hemubo Squash Almere          -          Didacticum Victoria
Reewoud Apeldoorn                 -          HSRC de Diepput
Isostar Squash World              -          J.CONIJN Squash Beverwijk

Wat kunnen we verwachten bij de dames?

Helaas weer geen acht teams bij de dames. Door de terugtrekking van Beverwijk komt het aantal op zeven teams. Dat is jammer want het geeft toch altijd een vertekend beeld bij de stand. Echter weer een club erbij t.o.v. vorig jaar, dus laten we het optimistisch bekijken. Ook bij de damesteams zijn er drie teams die een selectie hebben die kan leiden tot een kampioenschap. De regerend landskampioen All-in-Solo Victoria met Vanessa Atkinson. Nymos Amstelpark met Wereldkampioene Nicol David en Hemubo Almere met Rachel en Natalie Grinham. Van het laatstgenoemde team is de verwachting dat zij niet hun toppers gaan inzetten. Echter in potentie kunnen ze winnen. Ze zullen in ieder geval de play offs wel gaan halen. Debutant Squash Ede is in ieder geval geen bedreiging, want die spelen met louter lokale spelers. Belangrijkst doel voor Ede zijn leuke wedstrijden spelen. Ze kunnen er in ieder geval een seizoen van genieten. Meersquash heeft natuurlijk Orla Noom en zal azen op de vierde positie. De andere debutant is Hoogvliet Steijnsports. Dit team heeft een aantal subtoppers op de lijst, maar de vraag is gaan deze spelers ook daadwerkelijk ingezet worden en hoe vaak. Afbouwcombinatie Zwolle probeert dit jaar niet te degraderen. Wellicht een kleine kans op de play offs, maar dat zal meer afhangen hoe sterk de andere teams daadwerkelijk zijn.

Programma damesteams (aanvang 19.30 uur):

Hemubo Squash Almere          -          All-in-Solo Victoria
Squash Ede                           -          Afbouwcombinatie Zwolle
Meersquash                           -          Hoogvliet Steijnsports