victoria-squash_225.jpgKomende woensdag (10 december) staat de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft op het programma in de Nederlandse eredivisie. Met twee absolute krakers: Didacticum Victoria Rotterdam vs. HSRC De Diepput (heren) en Hero Detachering / Amstelpark Squash vs. Hemubo / Squash Almere (dames). De heren hebben er inmiddels zes speelronden opzitten. De dames, die slechts met zes clubs vertegenwoordigd zijn in de hoogste klasse van het Nederlandse squash, zijn vier wedstrijden onderweg. We zijn dus bijna halverwege het seizoen, een mooi moment om even kort de balans op te maken. victoria-squash_225.jpgKomende woensdag (10 december) staat de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft op het programma in de Nederlandse eredivisie. De heren hebben er inmiddels zes speelronden opzitten. De dames, die slechts met zes clubs vertegenwoordigd zijn in de hoogste klasse van het Nederlandse squash, zijn vier wedstrijden onderweg. We zijn dus bijna halverwege het seizoen, een mooi moment om even kort de balans op te maken.

Kijkend naar de stand, en dus ook de resultaten en de opstellingen van de verschillende teams, vallen drie dingen op. Allereerst de spanning aan de bovenkant. Zowel bij de heren als de dames zijn er vier clubs die serieus aanspraak willen maken op deelname aan de Play-Offs. En stuk voor stuk maken ze op dit moment nog kans op de landstitel.

Het tweede opvallende feit is dat er een duidelijke scheiding is opgetreden tussen de topteams en de rest. De top-4 gaat dan ook in onderlinge ontmoetingen uitmaken wie straks de finale mogen spelen, tegen de kleintjes worden namelijk vrijwel geen punten meer gemorst.

Tenslotte is de Nederlandse inbreng zienderogen toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Buitenlanders worden nog maar sporadisch ingezet door de eredivisieteams. Een goede ontwikkeling voor de nationale toppers.

Zoals inmiddels te doen gebruikelijk staat er elke speelronde wel een topper op het programma. Bij de heren is dat deze week regerend landskampioen Didacticum Victoria Rotterdam tegen koploper HSRC De Diepput. En deze kraker voorspelt veel goeds. Alle drie de partijen kunnen beide kanten op vallen, waarbij aangetekend moet worden dat de thuisploeg wel licht favoriet is. De Rotterdammers, de huidige nummer vier van de eredivisie, moeten overigens winnen om aansluiting te houden bij de top-2 van de ranglijst.

Het absolute klapstuk van de avond is zonder enige twijfel de wedstrijd tussen beide kopmannen. Laurens Jan Anjema krijgt daarin namens de ongeslagen Haagse formatie te maken met de ijzersterke Engelsman Peter Barker, de nummer negen van de wereld. Een mooie testcase dus voor de Nederlands kampioen, die vorige maand wat mindere resultaten boekte op de PSA World Tour. Ook op positie twee komt voor de Rotterdammers een Engelsman in actie. De jonge maar goede Chris Simpson treft dan de dit seizoen in bloedvorm verkerende Piedro Schweertman, die dit eredivisieseizoen nog geen partij verloor. De openingswedstrijd van de avond in de Maasstad gaat woensdag echter tussen clubpro Stephen Cooke (Didacticum Victoria Rotterdam) en Nederlands international Tom Hoevenaars. Ook een wedstrijd dus, waarbij de winnaar bij voorbaat niet te voorspellen is.

De overige twee wedstrijden in de herencompetitie beloven minder strijd op te leveren. J.Conijn / MAX Beverwijk krijgt hekkensluiter Squash Zwolle op bezoek, terwijl titelkandidaat ‘MeerSquashHeroes in eigen huis waarschijnlijk geen dure punten zal laten liggen tegen het jonge team van Sports World. De nummer twee van de nationale ranglijst, Hemubo / Squash Almere, komt deze speelronde niet in actie vanwege het oneven aantal teams in de eredivisie.

In de damescompetitie is het voor de verliezend finalist van vorig jaar, Hero Detachering / Amstelpark Squash, deze week aanhaken of afhaken. De ploeg van teammanager en kopvrouw Annelize Naudé staat na vier wedstrijden tien punten achter op de tegenstander van woensdagavond (Hemubo / Squash Almere) en komt bij een nederlaag tegen de Almeerders op een vrijwel onoverbrugbare achterstand.

Eenvoudig zal het echter niet worden voor de hoofdstedelingen tegen de regerend landskampioen. Vooral nationaal kampioene Naudé krijgt een zware kluif aan de Engelse Vicky Botwright, runner-up tijdens het onlangs gehouden individuele WK in Manchester. En ook haar ploeggenoten Bea De Dreu-Spitse en Kid de Winter krijgen te maken met minimaal gelijkwaardige oppositie. De ervaren De Dreu-Spitse treft de 17-jarige Milou van der Heijden, de Winter moet het opnemen tegen de pas 14-jarige Ilona Lagerweij.

All In Solo Victoria Rotterdam speelt een thuiswedstrijd tegen Eurosafe Solutions / Squash Zwolle en doet bij winst goede zaken, aangezien minimaal één van de concurrenten puntverlies zal leiden. Net als Hero Detachering / Amstelpark Squash moet ook ‘MeerSquashHeroes woensdagavond winnen om in de strijd te blijven voor de bovenste twee plaatsen. Met rode lantaarndrager Centre Court, Stichts Handelshuis als tegenstander, zijn de vooruitzichten voor de Hoofddorpse formatie echter een stuk beter dan die van de Amsterdammers.

De vermoedelijke opstellingen voor de wedstrijden van woensdag 10 december zijn:

Heren

J.Conijn / MAX Beverwijk vs. Squash Zwolle
Lucas Buit vs. Jeroen van Vilsteren
Sebastiaan Weenink vs. Pieter Bijen
Arjan Janssen vs. Rene Bron

Didacticum Victoria Rotterdam vs. HSRC De Diepput
Peter Barker (Eng) vs. Laurens Jan Anjema
Chris Simpson (Eng) vs. Piedro Schweertman
Stephen Cooke vs. Tom Hoevenaars

‘MeerSquashHeroes vs. Sports World
Jaymie Haycocks (Eng) vs. Sander Kock
Michael Fiteni (Mal) vs. Martijn Kock
Frank Hartkoren vs. Brian Ernst

Stand (per 7-dec ’08)

1. HSRC De Diepput                                                         5 – 54
2. Hemubo / Squash Almere                                           6 – 53
3. ‘MeerSquashHeroes                                                    5 – 50
4. Didacticum Victoria Rotterdam                                  5 – 45
5. J.Conijn / MAX Beverwijk                                             5 – 21
6. Sports World                                                                  5 – 18
7. Squash Zwolle                                                              5 – 4


Dames

Centre Court, Stichts Handelshuis vs. ‘MeerSquashHeroes
Saskia Kuijer vs. Lauren Siddall (Eng)
Anne Jongerden vs. Kim Hannes (Bel)
Sandra Koning vs. Manon Butterlin

Hero Detachering / Amstelpark Squash vs. Hemubo / Squash Almere
Annelize Naudé vs. Vicky Botwright (Eng)
Bea De Dreu-Spitse vs. Milou van der Heijden
Kid de Winter vs. Ilona Lagerweij

All In Solo Victoria Rotterdam vs. Eurosafe Solutions / Squash Zwolle
Kasey Brown (Aus) vs. Melissa Meulenbelt
Marjon Dingemans vs. Lisette Eschweiler
Mirjam Korte vs. Wendy Gunther

Stand (per 7-dec ’08)

1. Hemubo / Squash Almere                                          4 – 41
2. All In Solo Victoria Rotterdam                                     4 – 36
3. Hero Detachering/ Sportcentrum Amstelpark         4 – 31
4. ‘MeerSquashHeroes                                                    4 – 26
5. Eurosafe Solutions Squash Zwolle                           4 – 25
6. Centre Court, Stichts Handelshuis                            4 – 10